Uitleg aansluitingen

De beamer-winkel expert legt uit:

Voor onze uitleg maken we gebruik van onderstaande afbeelding. De afbeelding is van een willekeurige beamer uit het duurdere segment, lang niet alle beamers hebben zoveel aansluitingen.

verschillende aansluitingen beamer

Nummer Aansluiting

1 LAN

2 USB A

3 USB B

4 Composiet video

5 HDMI 1 en 2

6 Mic In

7 VGA in

8 RS-232C

9 Audio in

10 VGA out

11 Audio out

12 Stroomtoevoer

13 RCA

We bespreken hieronder een aantal aansluitingen van beamers:

1. LAN Ethernet aansluiting

Een LAN aansluiting is er om een apparaat te verbinden met uw netwerk thuis. Dit doet u met een LAN kabel. Op deze manier kunnen apparaten onderling data uitwisselen. Dit wordt veelal gebruikt i.c.m. computers om internet via een kabel te realiseren. De LAN-verbinding lost de verouderde RS232C aansluiting als controlepoort af. Een LAN kabel word ook wel een Netwerkaansluiting genoemd.

De meest bekende is die u waarschijnlijk zelf ook in huis zult hebben, namelijk;

LAN aansluiting beamer uitgelegd

2 en 3. USB aansluiting

Een USB verbinding heeft verschillende functies. Zo kunnen bepaalde beamers opgeslagen bestanden, zoals foto's of video's afspelen van een USB stick of een externe harde schijf. USB A is de meest voorkomende USB aansluiting en treft u aan op de meeste computers en/of consoles. USB 1.1, 2.0 en 3.0 passen allemaal op 1 en dezelfde aansluiting (USB-A) ondanks dat ze verschillende eigenschappen hebben. USB 3.0 is veruit de snelste op deze poort en herkent u aan de fel blauw gekleurde USB poort.

USB-B kent verschillende type aansluitingen. Dit varieert van de Micro USB die veelal gebruikt wordt op mobiele telefoons en tablets.(in de toekomst wordt dit USB-C) De standaard USB-B aansluiting is de aansluiting van uw printer. Vaak zit er op beamers een USB aansluiting, maar staat hier het woord service bij. De aansluiting is dan geschikt voor updates van de beamer en niet voor het afspelen van bestanden.

USB aansluiting

4. Composiet video

Deze aansluiting is inmiddels verouderd en werd veelal gebruikt op oude DVD spelers, videorecorders en game consoles. De beeldinformatie wordt verstuurd via de gele tulp kabel (RCA) en de audio loopt via de rode en witte tulpkabel. Het nadeel van deze kabel is dat de beeldkwaliteit vele malen lager ligt dan de hedendaagse aansluitingen zoals HDMI.

Composiet aansluiting

5. HDMI aansluiting

HDMI is een kabel die zowel beeld als geluidsinformatie verstuurt in digitale vorm. Doordat deze informatie niet gecomprimeerd wordt is de kwaliteit veel hoger dan bij de composiet of scart aansluitingen van vroeger. HDMI is de tegenwoordig de standaard voor consoles, computers, televisies en beamers. Deze aansluiting is noodzakelijk voor high definition beeldkwaliteit (HDTV) voor uw beamer. Sinds HDMI 1.4 (High Speed) is deze geschikt voor de overdracht van 3D-content in Full HD of 4K.

HDMI aansluiting voorbeeld

6. Mic In aansluiting

De naam zegt het al een beetje, Microfoon ingang. hier kunt u alle microfoons aansluiten om eventueel iets te presenteren.

Microfoon aansluiting

7 en 10. VGA aansluiting

Ook wel Video Graphics Array. Een grafisch standaard dat door IBM werd geïntroduceerd en welke de gebruiker in staat stelt de PC/Laptop op een display (monitor/beamer/flatscreen) aan te sluiten. Een VGA-aansturing is gebaseerd op analoge aansturing met behulp van gescheiden kleuren. Deze drie kleuren zijn rood, groen en blauw (RGB).

Op de VGA in (Computer 1) aansluiting kunt u een computer of laptop met een VGA aansluiting aansluiten. Op de Computer out (Computer 2) kunt u het beeld van de beamer met een VGA kabel doorsturen naar bijvoorbeeld een tweede monitor of tweede beamer. De tweede beamer gebruikt dan de eerste beamer als bron.

Standaard zit er op de beamer en op uw computer een vrouwelijke aansluiting. U heeft dus een VGA kabel nodig met twee mannelijke aansluitingen.

VGA aansluiting

8. RS-232 aansluiting

Met een RS-232 verbinding kunt u besturingssignalen van een computer naar uw beamer verzenden. Op deze manier kunt u het apparaat op afstand bijvoorbeeld aan of uit zetten. Dit kan bijvoorbeeld erg handig zijn, wanneer u op een school 10 lokalen heeft en u op vrijdagmiddag alle beamers af wilt sluiten voor het weekend. De RS-232 aansluiting bestaat ook in een ronde uitvoering, genaamd RS-232C.
RS 232 aansluiting

9. Audio in

Een beamer heeft meestal geen of zeer beperkte speakers. Met de 3,5 mm aansluiting (Input) kunt u uw beamer met externe speakers aansluiten. U brengt dus het geluidssignaal van een externe bron, zoals een laptop, via deze poort over naar de speakers. Deze aansluiting wordt ook wel een mini-jack aansluiting genoemd.

Het geluid van uw bron komt tegenwoordig via uw HDMI kabel binnen.

11. Audio out

De 3,5 mm jack (Output) biedt de mogelijkheid een geluidssignaal, welke door een 3,5 mm jack ingang op het apparaat binnenkomt, door de projector te lussen. Dit kan erg handig zijn bij de installatie van externe luidsprekers, welke in de omgeving van uw beamer komen te komen.

Audio in en uit

12. Stroom aansluiting

Uw beamer moet natuurlijk ook van stroom voorzien zijn. Met deze aansluiting slaat u uw beamer op het stroomnet aan. Bij een nieuwe beamer wordt een 1,5 meter stroomkabel meegeleverd.

Voedingskabel uitleg

13. RCA aansluiting

Wanneer u het geluid van uw televisiekastje of laptop naar uw beamer wilt brengen, dan kan dat met deze audio ingang. Deze ingang heeft een rode en witte connector en wordt ook wel een cinch stereo aansluiting genoemd.

Een cinch stereo aansluiting biedt voor beamers met ingebouwde speakers de mogelijkheid om een geluidsignaal naar de beamer te sturen. In vergelijking met de 3,5 mm jack stereo kabel biedt de cinch stereo kabel het voordeel van een betere transmissiekwaliteit over lange afstanden.

RCA kabel uitleg



Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op en wij leggen het graag uit!.