Projectie afstand calculeren voor jouw beamer tot het scherm

Hulp bij afstand berekenen van uw beamer

 

Lees hier alles over de veel gestelde vraag: Op welke afstand plaats ik mijn projector?
Allereerst moeten we weten wat de termen “throw distance” en “throw ratio” betekenen.

Wil je direct weten op welke afstand de beamer moet komen? Bekijk dan de afstanden op de productpagina van de beamer, hier hebben wij de juiste afstanden neergezet, dat scheelt weer zoeken. 

Wat is “throw distance” ofwel werpafstand voor een projector?

Als u op zoek gaat naar een projector komt u vanzelf de term “throw distance” tegen. Maar wat is dit dan en waarom word deze term steeds gebruikt?
De afstand van de lens van de projector tot het schermoppervlak wordt de “throw distance” of werpafstand genoemd. De werpafstand en de grootte van het beeld dat het op het scherm produceert zijn evenredig met elkaar op basis van de optiek van de lens. Klinkt ingewikkeld, maar betekend niets meer dan dat het altijd in verhouding is. Naarmate u de afstand tussen de projectorlens en het scherm vergroot, neemt ook het beeld ook in grootte toe. Hieronder gaan we verder hier op in door de simpele reken methode “throw ratio” te gebruiken.

Wat is een ”throw ratio” of werp afstand-verhouding voor een projector?

Voor een projector is de breedte van het beeld (W) ten opzichte van de projectieafstand (D) beter bekend als de werpverhouding of ”throw ratio” genoemd. D/W. Dus als voorbeeld, de meest voorkomende “throw ratio” is 2,0. Dit betekent dat voor elke meter van de beeldbreedte de projector op 2 meter afstand moet staan oftwel D/W ( 2/1 ) = 2.0. Dus als ik een projector gebruik met een werpverhouding van 2.0 en wil ik een beeldbreedte van 5 meter, dan moet mijn werpafstand 10 meter zijn. Dus de werpverhouding is een eenvoudige formule waarmee je gemakkelijk de werpafstand of de beeldbreedte kunt berekenen. Ook als je slechts een van deze metingen kent. Omdat de verhouding hetzelfde is. Een projectorzoomlens heeft twee verschillende werpratio's, een voor de minimale zoominstelling en een voor de maximale zoominstelling. Hiermee kunt u dus hetzelfde berekenen alleen zijn de verhoudingen iets anders.

afstand calculator uitleg

Waarom is dit dan zo belangrijk?
Als de werp verhouding niet goed staat, kunt u een te groot of een te klein beeld krijgen. Het gevolg hiervan is dat het beeld niet scherp is of juist overbelicht. Dit gaat ten koste van de prestaties en gebruiksgemak van de projector. Ook kan een verkeerd beeld schade geven aan uw ogen als u deze langere tijd gebruikt.

Wat wordt dan beschouwd als een short throw projector?

Een short throw projector is een projector met een lens die een werpverhouding van 0,4 (afstand/breedte) of minder heeft. Dus een korte afstand van de lens tot het beeld. Deze projectoren zijn ideaal voor toepassingen op een scherm waarbij de ruimte achter het scherm beperkt is, of voor een wandtoepassing waarbij de projector binnen 1 of 2 meter van het scherm wordt gemonteerd met wel een groot beeld als resultaat. Het doel van deze projectoren is om een zo groot mogelijk beeld te produceren binnen de kortste ruimte tussen de projector en het scherm.

 

Hoe ver plaats je dan een projector van het scherm?

De afstand van een projector tot het scherm en de grootte van het beeld dat hij produceert zijn evenredig met elkaar op basis van de optiek van de lens. Zoals we hierboven hebben besproken. Naarmate u de afstand tussen de projector en het scherm vergroot, zal het beeld ook toenemen. Als uw projector een zoomlens heeft, kan de lens worden aangepast om de grootte van het schermbeeld te veranderen zonder de afstand van de projector te veranderen. Dit ziet u ook terug bij camera’s of mobiele telefoons. De afstand tot het scherm blijft hetzelfde, u kunt dan alleen “zoomen”. Aangezien elke projectorlens anders is, is het bijna een onbegonnen werk om dit in een eenvoudig overzicht te kunnen weergeven. En zal een online projectiecalculator u kunnen helpen bij het berekenen van de grootte van een beeld op een scherm ten opzichte van de afstand van de projector tot het scherm.
Elk merk projector heeft zijn eigen projectie afstand calculator. U kunt hier vaak het type beamer en de afstand tot het scherm invullen en er rolt voor uw situatie een juiste opstelling uit.
Bekijk de afstand calculator van de volgende merken:

Afstand calculator per merk


BENQ
EPSON
OPTOMA
SONY
LG

Ander merk? Bekijk de volledige lijst hier

De zitafstand tot uw scherm

Belangrijk is ook de zitafstand tot uw scherm. Als u erg dichtbij het scherm gaat zitten zult u opmerken dat u alle pixels kan zien. Zeker bij 4K projectoren is dit het geval en zult u hier hinder van ondervinden. Maar gaat u te ver zitten van het beeld dan mist u vaak details. Hier staat geen vaste afstand voor maar in algemene regel word aangehouden dat u ongeveer 25% van het midden van de geprojecteerde lijn moet plaatsnemen. Onderstaande foto laat de exacte afstand zien.
zit afstand scherm / beamer

Conclusie

Het correct meten van de projectorafstand zorgt ervoor dat u telkens het best mogelijke beeld krijgt. Vergeet niet dat positionering uw algehele ervaring kan maken of breken. Natuurlijk zult u niet altijd het maximale uit uw projector kunnen halen. Soms verhinderen de afmetingen van de ruimte dat u de projector op de juiste afstand plaatst. Echter, als de omstandigheden het toelaten, zorg er dan altijd voor dat u optimaal gebruik maakt van de werpafstand en de werpverhouding. Neem gewoon een meetlint mee, zoek de juiste plek op en geniet van scherpe, schitterende beelden.

Wilt u direct meten op welke afstand de projector moet komen te staan? Gebruik dan onze Afstand Calculator gesorteerd op merk. U klikt op het merk projector dat u heeft en vult eenvoudig de afmetingen van uw ruimte in. De calculator doet de rest. 
Bekijk de projectie afstand calculator hier

hulp nodig? bel ons