Home Cinema Advies Gids

Home Cinema Projector Advies Gids.

Het opzetten van een eigen thuisbioscoop is nog nooit zo eenvoudig en betaalbaar geweest als nu, de tijden veranderen en de technologie versneld in een razend tempo. Vaak is dit erg gunstig voor de portemonnee omdat er veel concurrentie ontstaat. Hierdoor zijn er goede modellen te verkrijgen voor een laag bedrag met hoge specificaties.
Maar het is niet altijd alleen maar gunstig, door de komst van zoveel verschillende keuze is het vaak lastig kiezen, en krijgen mensen keuze-stress. Om dit te voorkomen hebben wij deze gids uitgebracht, zo maakt u na het lezen van deze gids eenvoudiger een keuze over uw home cinema beamer of opstelling. 

Waar moet ik op letten bij een thuisbioscoop?
“Projectoren zijn echter meestal geoptimaliseerd voor PC-gebruik of voor de thuisbioscoop, en er zijn er maar weinig die echt uitblinken in beide”. Veel verschil dus. Als u overweegt om te investeren, is het de moeite waard om te weten waar u op moet letten bij het uitzoeken van een mooie thuisbioscoopprojector en niet te proberen om een schijnbaar goed gespeelde professionele zakelijke projector het werk te laten doen.

Resolutie.                                                      

Wat betekend resolutie?De meest voorkomende resolutie voor thuisbioscoopprojectoren is momenteel 1080p (1920 horizontale pixels x 1080 verticale pixels), maar je kunt hoger gaan.

Waarom zou je dat willen? Wel, hoe hoger de resolutie, hoe hoger het aantal pixels dat wordt weergegeven en dus hoe scherper het beeld. Dit is erg belangrijk omdat het scherm groter wordt en u pixels per inch vergelijkt. HD-projectoren zijn die welke 1080p leveren, maar het hoogtepunt van de thuisbioscoopkwaliteit is 4K, waarbij op de meeste schermformaten het beeld vloeiend zal zijn en je de individuele pixels helemaal niet zult zien.

Een hogere resolutie zal ook resulteren in een betere beeldkwaliteit van high-definition bronnen zoals Blu-Ray, Xbox One, PS4/PS5 en ZIGGO HD en 4K UHD bronnen zoals NETFLIX.
Is 4K resolutie echter veel beter dan de standaard resolutie? Het eenvoudige antwoord is ja.

 

Hieronder staat een tabel met veelgebruikte resoluties - onthoud dat hoe hoger de totale hoeveelheid weergegeven pixels is, hoe scherper en beter het weergegeven beeld zal zijn:

 

Resolutie

 

Pixels (breedte x hoogte)

 

Totaal aantal weergegeven pixels

 

Opmerkingen

 

Standaard DVD

 

720 x 576

 

414,720

 

720p

1080p

 

1920 x 1080

 

2,073,600

 

125% meer pixels dan 720p

 

Ultra HD 4K

 

3840 x 2160

 

8,294,400

 

300% meer pixels dan 1080p

Native True 4K

 

4096 x 2160

 

8,847,360

 

326% meer pixels dan 1080p

 

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat wat je bekijkt (je bronmateriaal) een groot verschil zal maken voor de kwaliteit van je geprojecteerde beeld.

Hoogwaardige bronnen worden het best bekeken op projectoren die recht doen aan high definition bronmateriaal. In principe, als u investeert in 4K content zoals Blu-Ray of wat gestreamde televisie-inhoud, dan is het de moeite waard om een investering in een 4K home cinema projector te overwegen om het meeste te halen uit wat u betaalt.

wat is 4K home cinema
Beamer-winkel.nl biedt een breed scala aan 1080p Full HD projectoren en 4K projectoren. Zoals veel thuisbioscoopprojectorrecensies zullen bevestigen, zijn deze apparaten ideaal voor het weergeven van de nieuwste bioscoopinhoud in uw eigen huis. Bekijk onze Top 5 geselecteerd per categorie.

Contrastverhouding.


Dus, resolutie is de grote. Maar wat moet je nog meer meenemen in je aankoopbeslissing?

Hoe zit het met de contrastverhouding? Dit is de verhouding tussen de witte en zwarte gebieden in een beeld. Hoe groter de contrastverhouding van een projector, hoe groter het verschil tussen de helderste wit waarde en de donkerste zwart waarde die een projector kan leveren. In de praktijk betekent een hogere contrastverhouding een beter beeld met een grotere waarneembare diepte.

Bekijk de foto hieronder om een duidelijk beeld te krijgen wat het contrast precies doet:

wat betekend contrast ratio?

Een contrastverhouding van 1.000:1 zou betekenen dat het zwart 1.000 keer donkerder is dan het wit. Je kunt je afvragen waarom zwart überhaupt enige waarde van helderheid heeft. Het antwoord ligt in het feit dat zwart waarde van projectoren eigenlijk de afwezigheid van geprojecteerd licht zijn, zo kunnen ze nooit zo donker zijn als de omgevingskamer waarin ze zich bevinden. Dan is er nog de toegevoegde factor van licht "lekkage", die alle projectoren tot op zekere hoogte uitzenden. Een hogere contrastverhouding impliceert dat er minder lichtlekkage is naar de naastgelegen pixels en een hoger niveau van geprojecteerde helderheid, wat betekent dat uw beeld minder vervaagd lijkt.

Door de toenemende normen en snelle technologische ontwikkelingen in de afgelopen jaren hebben thuisbioscoopprojectoren gemakkelijk een contrastverhouding van meer dan 200.000:1 bereikt. Sommige van de beste home cinema projectoren bereiken zelfs een contrast ratio van een ongelofelijke 1.000.000:1. U kunt zich voorstellen hoe dat er uit zou zien. Hier is zwart ook echt zwart. En wit ook echt wit.

Het enige dat de contrastverhouding echt drastisch verlaagd, is het omgevingslicht. De ideale ruimte voor een thuisbioscoop is absoluut pikzwart met niet-reflecterende stoffen. Vandaar dat u in een bioscoop ook altijd een soort schuimplaten op de muur ziet. Het is onwaarschijnlijk dat dit het scenario thuis is, waardoor de geldigheid van de contrastratio's als uitgangspunt, die onder laboratoriumomstandigheden worden gemeten, wel in twijfel worden getrokken. De effectieve waarde ligt altijd lager dan de fabrikant vermeld.

Helderheid.

En er was toch de helderheid? Ja, helderheid is geen groot probleem voor thuisbioscoopliefhebbers met een speciale donker gemaakte kamer, maar het is het vermelden waard voor die scenario's waarbij de kamer multifunctioneel kan zijn of last heeft van lekkage van omgevingslicht. Zoals een normale huiskamer.
Helderheid wordt gemeten in lumen en voor speciale home cinema projectoren varieert het meestal van 1.000 - 4.500 lumen, waarbij de meeste producten tussen 1.800 en 3.400 lumen zitten.

Het belangrijkste om hier te onthouden is dat helderheid niet koning is als het gaat om de thuisbioscoop - om een echt 'bioscoopgevoel' te krijgen moet u zich richten op hoe u de hoeveelheid omgevingslicht die het scherm raakt kunt verminderen voordat u helderheid beschouwt als een criterium in uw aankoop van een projector.

wat is het aantal lumen?

Als er een hoog niveau van omgevingslicht in uw thuisbioscoopzaal is of u bent niet van plan om gecontroleerde verlichting te hebben, dan heeft u een hogere lumenprojector nodig, terwijl voor laag niveau omgevingslicht, tot 2000 lumen meer dan voldoende zou moeten zijn. In een gecontroleerde omgeving (verduisteringsgordijnen of zware gevoerde gordijnen en gecontroleerde verlichting op afstand van het scherm) zal alles vanaf 1000 lumen meer dan voldoende zijn.

Soms kunnen projectoren met een hogere helderheid en een lagere contrastverhouding onder bepaalde omgevingsomstandigheden een beter beeld opleveren. Als de kamer donker is, bepaalt de projector niet het zwartniveau, dus hoe helderder het beeld is, hoe groter het waargenomen contrast.

Op deze manier is het verstandig eerst na te gaan hoe uw omgeving eruit ziet, en hoe donker de kamer is waar u uw beamer zou willen gebruiken. Aan de hand van deze informatie zou u gericht opzoek kunnen gaan naar een beamer die hier geschikt voor is.

Projector & Schermformaat.

Waar u een echt verschil kunt maken in uw thuisbioscoop is met de toevoeging van een projectiescherm of projectieverf. Het beste projectiescherm voor uw opstelling wordt bepaald door het formaat en de beeldverhouding van het beeld dat uw projector weergeeft.

Als we het hebben over 16:9 of 16:10 projectoren of projectieschermformaten, dan hebben we het over de rechthoekige vorm van het beeld of scherm, of wat beter bekend staat als de beeldverhouding. Het "standaard" signaal dat al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw bestaat, heeft een beeldverhouding van 4:3, wat in lekentaal betekent dat het beeld vier eenheden breed is voor elke drie eenheden hoogte. Ondertussen is de nieuwe HDTV-standaard 16:9, wat neerkomt op 16 eenheden breedte per negen hoogte-eenheden.

Aspectratio 16:9 in verhouding tot 4:3

beeldverhouding 16:9 tot 4:3

Dus als u een projectiescherm koopt, zult u het willen matchen met een 16:9 of 16:10 formaat van de projector. Het is echter de moeite waard om op te merken dat u nog steeds 4:3 content kunt bekijken op een 16:9 of 16:10 home cinema projectiescherm, het enige wat er gebeurt is dat u enkele kleine zwarte balkjes naast het beeld ziet als gevolg daarvan.

De grootte van het projectiescherm.

U weet dus welk formaat projectiescherm u wilt, maar hoe zit het met het formaat?
Hou er rekening mee dat groter niet noodzakelijkerwijs beter betekent. Als je ooit op de eerste rij van een bioscoop hebt gezeten en met een stijve nek naar buiten bent gelopen, dan weet je wat we bedoelen. Grote schermen en te heldere projectoren kunnen ook oogvermoeidheid veroorzaken. En zult u niet lang genieten van uw thuisbioscoop ervaring.

Om het ideale schermformaat voor de door u geselecteerde projector te vinden, verwijzen we naar een handige afstand calculator. U vind deze op onze website onder het kopje informatie. Zolang u uw beschikbare projectieafstand kent (de afstand tussen de voorkant van de projector en het gebied waarop u projecteert) zal de tool de rest voor u doen, zodat u uw unieke schermafmetingen krijgt.

In kleinere ruimtes kunt u overwegen om te kiezen voor een home cinema projector met een korte projectieafstand, ook wel short throw genoemd, zodat u een groter scherm kunt gebruiken zonder dat dit ten koste gaat van de ruimte in uw kamer.  

Wat is een short throw beamer
Connectiviteit.


De soorten invoeraansluitingen die uw projector heeft, bepalen de kwaliteit van uw beeld, hoe eenvoudig de projector is om het in te stellen en hoe netjes uw uiteindelijke opstelling eruit zal zien. Alle thuisbioscoopprojectoren hebben een ingang voor standaarddefinitiebronnen (composiet video). Als je high-definition bronnen hebt, zoals een PlayStation 4/5, een Blu-Ray speler of ZIGGO HD, zoek dan naar home cinema projectoren die een HDMI-ingang hebben, want dit is de ingang die je nodig hebt. Bekijk altijd de achterkant van de beamer of alle aansluitingen die je nodig hebt er zijn. Niet alle beamers hebben evenveel aansluitingen. Wil je weten welke aansluitingen een beamer heeft kijk dan op https://www.beamer-winkel.nl/service/uitleg-aansluitingen/

Natuurlijk is het mogelijk om projectoren aan te schaffen die voorzien zijn van ingebouwde draadloze technologie, Epson doet hier een gooi naar met een aantal bijzonder goede producten. Als u niet in staat (of niet bereid) bent om het gedoe van het wegwerken van kabels of het uitvoeren van de bekabeling onder de vloer te voldoen, is draadloos een goede optie. Echter geldt dit niet voor de game ervaring. Hiervoor is draadloos geen goede optie door het verlies van signaal.

Maar voor de meeste mensen is er, als er eenmaal een thuisbioscoopsysteem is, weinig nodig om de lay-out en de opstelling te veranderen, dus een meer permanente bekabelde oplossing is de moeite waard.

Geluid.
welke geluidsinstallatie heb ik nodig?

Dus je hebt je projector en scherm helemaal ingesteld, maar hoe zit het nu met het geluid?
De overgrote meerderheid van de speciale thuisbioscoopprojectoren hebben geen luidsprekers aan boord, en de projectoren die dat wel hebben, hebben een zeer laag vermogen en een slechte geluidsweergave. Om eerlijk te zijn, als u een projector voor thuisbioscoopgebruik koopt, zullen de ingebouwde luidsprekers uw films gewoonweg niet tot hun recht laten komen, u moet kijken naar een speciale geluidsinstallatie en luidsprekers.

Om alles aan te sluiten, is de eerste stap om de geluidsuitgang van je bron (zoals een PlayStation 4/5, Xbox One, NETFLIX of Blu-Ray DVD-speler, etc) naar een aparte geluidsinstallatie te leiden. Dit kan eenvoudig zijn als het een soundbar of een home theater systeem betreft. Echter is dit afhankelijk van het type. Hier kunnen wij zo geen advies over geven. Weet u wat voor geluidsbron u heeft dan kunnen wij u wellicht helpen met het beantwoorden van uw vragen. Neem dan eenvoudig contact met ons op.

2 beamers

Levensduur lamp

Vergeet ten slotte niet om rekening te houden met het lopende onderhoudskosten van uw nieuwe thuisbioscoopsysteem. De meeste projectoren hebben doorgaans een levensduur van 2.000 tot 5.000 uur. Sommige hoogwaardige professionele apparaten hebben aanzienlijk meer dan dit, maar op het niveau van een thuisbioscoop is dit waar we mee rekenen.

Deze specificatie verwijst eigenlijk naar de "halfwaardetijd" van de lamp, met andere woorden, het punt waarop de lamp half zo helder is als toen hij nieuw was. Een langere levensduur van de lamp betekent lagere onderhoudskosten, omdat u de projectorlamp niet vaak of nauwelijks hoeft te vervangen.

Als u op zoek bent naar een tv-projector om vaak te gebruiken, of zelfs het vervangen van uw huidige televisie, moeten de lamp vervangingskosten worden meegenomen in uw aankoop als je gebruik op een hoger niveau ligt dan van een occasionele film kijker. Vervangingslampen kosten ongeveer €150 tot €250 met uitschieters tot ver daarboven, afhankelijk van de fabrikant. Vergeet niet dat het regelmatig schoonmaken van de filters kan helpen om de levensduur van een lamp te verbeteren.

Als u een reservelamp bij uw projector besteld, raden onze experts u aan om deze eerst een paar uur in uw projector te laten werken en hem dan ergens koel en donker op te slaan waar hij niet wordt gebruikt of kan vallen. De garantie op de lamp begint op de dag van aankoop, niet op de dag van gebruik. Als een lamp defect is, zal deze over het algemeen defect raken binnen de eerste vier tot tien uur na gebruik, dus test hem meteen uit.

Echter, als je liever de kosten en het onderhoud die betrokken zijn bij een beamer volledig wil vermijden, bestaan er laserprojectoren, deze zijn een steeds populairder alternatief eenvoudig voor hun kostenefficiëntie en hoge kwaliteit van de beelden.
U kunt het type lamp en de levensduur vinden in de handleiding of brochure van het model beamer dat u bekijkt. Op onze website vindt u deze link onder de beschrijving van het product.

 

Heeft u nog steeds vragen?

Er is veel te doen en veel keuze als het gaat om het kiezen van de juiste thuisbioscoopprojector. Als u vragen heeft of advies wilt over het kiezen van de beste thuisbioscoopprojector, stuur ons dan een e-mail of bel ons op het gratis nummer 085-0600088.

 contact met beamer-winkel.nl

Klaar om uw projector te kiezen? Bekijk onze reeks projectoren.