4K Adviesgids

4k Beamer adviesgids

4K Ultra High Definition (4K UHD) is een revolutie. Maar wat is 4K en is het echt zo goed als het wordt beweerd? In deze gids leggen wij de belangrijkste voordelen van 4K UHD uit en wat te overwegen bij het kiezen van een 4K beamer

4K Ultra High Definition Gids.

4k advies

4K Ultra High Definition (4K UHD) is een revolutie in resolutie. Het heeft een grote sprong gemaakt in beeldkwaliteit als het gaat om videoprojectie. Maar wat is 4K en is het echt zo goed als het wordt beweerd? In deze gids leggen wij de belangrijkste voordelen van 4K UHD uit en wat te overwegen bij het kiezen van een 4K beamer.

Hoe verhoudt Full HD1080p zich tot 4K?

“Het eerste wat je moet weten is dat 4K UHD technisch en visueel een enorme sprong voorwaarts is ten opzichte van Full HD”. Met 3840 x 2160 pixels (of 4096 x 2160 in het geval van DCI 4K) in vergelijking met Full HD's 1920 x 1080, zijn UHD beelden potentieel vier keer zo scherp als die welke u ziet van een 1080p Full HD projector. Het verschil tussen 4K en HD is ongelooflijk; een 4K-beeld is hyperrealistisch en scherp, vol met gegevens en details.

Hoe verhoud 4K zich tot 1080p

4K, DCi 4K of Ultra HD - hoe zit het eigenlijk?

Hoe heet het ook alweer? Behoorlijk ingewikkeld eigenlijk. Het 4K Ultra High Definition label is bedacht door de US Consumer Electronics Association voor beeldschermen met een minimale resolutie van 3840 x 2160 met een beeldverhouding van 16:9. Het is ontworpen om tegemoet te komen aan de standaard HD-formaat beeldverhouding in de consumentenwereld, die 16:9 is.

DCI 4K daarentegen heeft een resolutie van 4096 x 2160 pixels en een beeldverhouding van 17:9 en is te vinden in uw lokale bioscoop op het reusachtige scherm. Je hebt misschien 4K UHD en DCI 4K wel eens door elkaar horen gebruiken, maar ze hebben eigenlijk verschillende betekenissen.

DCI of Digital Cinema Initiatives is de dominante 4K standaard in de film industrie, door de verschillende standaard aspect ratio’s is het bijna niet relevant is in de thuisbioscoop markt.

Beeld, Beeld, Beeld

Het is duidelijk wat het grootste voordeel van 4K UHD is: beeldkwaliteit! De pixeldichtheid is gewoon opmerkelijk; je kunt het gezichtsveld vullen en geen enkele beeldstructuur (werkelijke individuele pixels) zien. Dit betekent dat u dichterbij kunt zitten, of kunt kiezen voor een groter scherm dan u normaal gesproken zou doen met een gewone 1080p Full HD projector.

De beelden van een 4K projector lijken ook natuurlijker dan die van een 1080p apparaat, wat zich vertaalt in een meer ontspannen en meeslepende visuele ervaring. Texturen en nuances die misschien gemist zijn, worden plotseling duidelijk.

Praktisch gezien is een goede kijkafstand voor 4K projectie ongeveer 1,5x de schermhoogte. Hiermee wordt de optimale zitpositie in een 4K commerciële bioscoop nagebootst, die ongeveer 1,5 schermhoogte is.

Bekijk direct de scherpste 4K beamers

Hoeveel kost een 4K projector?

Natuurlijk is er een prijskaartje aan deze verhoging van de beeldkwaliteit, maar als je de bijbehorende sprong in beeldkwaliteit ziet, is het duidelijk dat 4K een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt. Sommige van de beste Full HD projectoren op de markt zijn bijna duurder dan de 4K versie. Dus als je bedenkt dat je een 4K projector in handen zou kunnen krijgen, met vier keer de resolutie voor slechts een paar honderd euro meer, dan worden de kosten per pixel gerelativeerd.

wat kost een 4k beamer

Natuurlijk moet u alles wat de topklasse 1080p Full HD-projectoren bieden ook afwegen, maar het valt niet te ontkennen dat 4K-projectoren zijn binnengeslopen.

Als we het hebben over waar voor je geld en een lange levensduur, is het ook de moeite waard om te vermelden dat de 4K-broncontent exponentieel toeneemt. De nieuwste mediaspelers en consoles passen zich snel aan. Met 4K bij alles van Blu-Ray-spelers tot PlayStation 4 en Xbox One die allemaal aan het scherpe formaat voldoen.

HD-technologie bestaat al vele jaren, maar nu is het tijd om 4K op te starten. Dus als je je consoles en invoerapparaten aan het upgraden bent naar 4K, is het zinvol om ook 4K voor je projector te upgraden als je nog jaren wilt genieten van je investering in content van topkwaliteit.

Is er genoeg 4K inhoud om het de investering waard te maken?

Dus wat kun je nu in 4K kijken? De hoeveelheid beschikbare 4K-content is in opmars en groeit in een snel tempo. Steeds vaker geven filmmakers de voorkeur aan 4K-productie en -filmtechnieken. Blockbusters zoals Oblivion, The Revenant, The Martian en the Amazing Spider Man 2 zijn slechts enkele van de films die recentelijk in 4K zijn opgenomen, waarbij veel klassieke films nu ook in het formaat worden geremasterd. Zoals Disney doet bij haar oudere films.

Hier zijn nog enkele andere plaatsen waar u 4K content kunt vinden:

4K UHD BluRay Disc : Een update van het Blu-ray formaat, heeft 4K UHD filmschijven met volgende generatie 4K UHD BluRay spelers van o.a. Panasonic, Samsung en Sony nu beschikbaar gemaakt.

Netflix : Netflix biedt een op abonnement gebaseerde streaming 4K service aan, maar door de enorme hoeveelheid bandbreedte die nodig is voor 4K transmissies, is het te ontvangen signaal een gecomprimeerd signaal. Als uw breedbandsnelheid niet tot het minimum beperkt is, zoals Netflix aangeeft, verwacht dan compressie-artefacten op het scherm te zien, samen met frequente beelduitval en buffering.

4k content

Samenvatting:

Tot slot, als u de investering in een 4K projector doet, neem dan de tijd om te controleren of al het andere in uw audiovisuele installatie in staat is om aan de 4K-normen te voldoen. Anders heeft u een sterke projector, maar geen 4K beeld.

Als u een nieuwe 4K UHD Blu-Ray DVD speler of Media toevoegt aan uw opstelling, moeten de onderdelen van de keten tussendoor worden bekeken en eventueel vervangen om de resulterende beelden te versterken. Denk aan bijvoorbeeld bekabeling. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat u een geschikt 4K projectiescherm heeft om uw beelden naar een hoger niveau te tillen.

Om te kunnen profiteren van het nieuwe tijdperk van Ultra High Definition, moet de hele keten 4K UHD geschikt zijn. Uw content, bronapparaat, bekabeling en display-apparaat - of het nu een projector of TV is - moeten allemaal 4K UHD resolutie en HDMI v2.0 standaard ondersteunen.

Heeft u dit allemaal in 4K beschikbaar? Dan zult u 4x zoveel genieten als in FULL HD. En elk detail opvangen. Een beleving zoals je die gewend bent van de bioscoop.

Is er iets niet helemaal duidelijk?

We hopen dat de bovenstaande 4K UHD-gids u een duidelijk begrip heeft gegeven van de basisprincipes waar u op moet letten. We begrijpen dat er veel te doen is en dat er veel keuze is, dus als u nog steeds hulp nodig heeft zijn we maar een telefoontje of een e-mailtje verwijderd. Wij staan voor u klaar!

Overtuigd? Bekijk ons assortiment van 4K Beamers

contact beamer-winkel.nl