Wat is een projector? Alle vragen en antwoorden over projectoren

Wat is een projector? Alle vragen en antwoorden over projectoren

0 reactie minuten lezen
In deze blog behandelen we de meest gestelde vragen over een projector. Zoals: Waar komt de projector vandaan en kan ik mijn projector gebruiken als tv? Lees het in deze blog

In deze blog behandelen we de volgende vragen over projectoren:

Wat is een projector?

Waar komt de projector vandaan?

Welke projector moet ik kopen?

Welke projector voor muurschilderingen?

Projecteren zonder scherm.

Projector bij daglicht.

Projector dicht bij de muur.

Projector als tv gebruiken.

Projector beugel

 

Wat is een projector?

Een projector is een uitvoerapparaat dat beelden die door een computer, telefoon of Blu-ray speler zijn gegenereerd en reproduceert ze door op een scherm, muur of ander oppervlak te projecteren. In de meeste gevallen is het oppervlak waarop geprojecteerd wordt groot, vlak en licht gekleurd. U kunt een projector bijvoorbeeld gebruiken om een presentatie op een groot scherm te tonen, zodat iedereen in de kamer deze kan zien. Of om films te bekijken op een groter scherm dan de gemiddelde televisie. Je hebt hiervoor een klein kastje nodig dat de projector heet. Projectoren kunnen zowel stilstaande (foto’s/dia's) als bewegende beelden (video's) produceren. Een projector is vaak ongeveer zo groot als een broodrooster en weegt maar een paar kilo.

Waar komt de projector vandaan?

Een van de eerste apparaten die op een projector leek was de toverlantaarn. Deze werd in 1659 gemaakt door Christian Huygens, een Nederlandse wetenschapper die een holle spiegel gebruikte om het licht van een lamp te richten op een glazen lantaarnplaat waarop de afbeelding stond. Het licht ging door de glazen lantaarnplaat heen en projecteerde de afbeelding op een scherm met behulp van scherpstel lenzen. Toverlantaarns waren een van de eerste apparaten voor het projecteren van afbeeldingen die direct aan populariteit won op het gebied van onderwijs en amusement.

Rond 1756 ontwikkelde de Zwitserse natuurkundige en ingenieur Leonhard Euler de ondoorzichtige projector (ook wel episcoop genoemd). Een afbeelding of een voorwerp werd in de projector geplaatst. Het licht van een felle lamp boven het voorwerp projecteerde het beeld van het voorwerp via een systeem van spiegels en prisma's op het kijkscherm. Jacques Charles, een Franse wetenschapper, vond een apparaat uit dat de megascoop werd genoemd. Het functioneerde als de ondoorzichtige projector en werd vooral door Jacques Charles gebruikt voor lezingen. Henry Morton demonstreerde een andere variant van de ondoorzichtige projector in 1872. Hij was ontworpen voor een groot publiek en maakte gebruik van een oxy waterstoflamp om de beelden te projecteren.

In de decennia van de jaren 1940 tot 1960 werden de eerste computers ontwikkeld. In deze decennia werden ook verschillende soorten optische projectoren op grote schaal uitgeprobeerd. Deze projectoren maakten gebruik van optische mechanismen en lampen voor het projecteren van beelden.

De introductie van de DLP (Digital Light Processing) technologie was een belangrijke sprong voorwaarts in het projectorlandschap. Overhead- en diaprojectoren voldeden voor stilstaande beelden, dia's en transparanten maar ze waren echter niet zo goed voor het presenteren van video's.

Dr. Larry Hornbeck vond in 1987 de eerste DLP chip uit, de Digital Micromirror Device (DMD). Het apparaat bestaat uit een serie van kleine spiegels, waarbij elke spiegel verantwoordelijk is voor het projecteren van één pixel op het scherm. De spiegels weerkaatsen licht van een bron zoals een Xenon lamp op het projectorscherm om de beelden te produceren. De uitlijning van de spiegels wordt digitaal geregeld, afhankelijk van het beeld dat moest worden weergegeven.

De eerste DLP-projector kwam in 1996 op de markt. Hij produceerde beelden met een hogere nauwkeurigheid en snelheid in vergelijking met de verschillende projectoren die in dat tijdperk beschikbaar waren. Aanvankelijk maakten DLP projectoren gebruik van een enkele DLP chip, maar later werden ook varianten met drie DLP chips gelanceerd. Na hun introductie werden DLP projectoren snel toegepast in verschillende sectoren waaronder entertainment, onderwijs en commerciële sectoren. DLP projectoren zijn nog steeds populair in thuisbioscopen, onderwijsinstellingen en kantoren vanwege hun goede beeldkwaliteit en betaalbaarheid.

Welke projector moet ik kopen?

Om precies te bepalen welke projector je moet kopen, zijn er een aantal zaken waarop je in ieder geval moet letten. Naast deze 3 punten zijn er ook persoonlijke voorkeuren zoals beeldkwaliteit en design. Maar let in ieder geval op de volgende punten voor een goede werking:

1. Het gebruik
2. De hoeveelheid licht in de ruimte
3. De afstand en beeldformaat

 

  1. Het gebruik

Je zult jezelf eerst moeten afvragen voor welk doeleinde je de projector wilt gaan gebruiken.
Wil je een portable model? Of juist een vaste bioscoop opstelling.

  1. De hoeveelheid licht in de ruimte.

Zonder voldoende licht zal een projector niet in staat zijn een helder beeld weer te geven. Als de lichtopbrengst te laag is, zal een beeld er slecht en wazig uitzien. De beste manier om te bepalen of een projector genoeg licht uitstraalt om heldere beelden te produceren, is door de ANSI Lumen te controleren. Dit vertelt je hoeveel licht een projector kan uitstralen. Hierin hanteren we tot 2000 lumen voor een donkere ruimte, en vanaf 3500 lumen in een erg lichte ruimte.

  1. De afstand en het beeldformaat

Je wilt natuurlijk een bepaald formaat beeld weergeven. Het is belangrijk om bij elke projector te kijken op welke afstand je deze moet plaatsen voor het gewenste beeld. Soms heb je niet zo veel ruimte tot je beschikking en zul je dus een projector moeten aanschaffen die op een korte afstand een groter beeld kan weergeven. Dit zijn de “Short throw” modellen. Om te berekenen op welke afstand de projector moet komen, kun je gebruik maken van een handige calculator.

 

Welke projector voor muurschilderingen?

De juiste projector om te tekenen of te schilderen moet aan een aantal zaken voldoen. Een projector voor kunstenaars moet vaak eenvoudig mee te nemen zijn, en daarnaast over een groot bereik beschikken als het gaat om muurschilderingen. We hebben hier een speciale blog over geschreven om alle informatie helder en duidelijk weer te geven. Lees de blog over een projector voor muurschilderingen hier.

Projecteren zonder scherm.

Als je net een projector hebt gekocht, vraag je je misschien af of het nodig is om ook een scherm aan te schaffen, of dat een kale witte muur voldoende is?

Het doel is om een zo helder mogelijk geprojecteerd beeld te krijgen. High definition of 4K UHD kwaliteit is natuurlijk gewenst als je de ultieme kijkervaring wilt. Daarom moet je je bewust zijn van de verschillen tussen geprojecteerde beelden op een muur en geprojecteerde beelden op een scherm.

 

Wat is het verschil tussen een scherm en een muur bij gebruik van een projector?

Hoewel u een kale muur kunt gebruiken om beelden te projecteren, is de kwaliteit niet zo goed als wanneer u een scherm gebruikt. Een muur reflecteert het licht niet zo goed als een scherm, wat een negatieve invloed kan hebben op de helderheid en het contrast van de geprojecteerde beelden. Een muur is ook niet zo glad als een scherm en kan geprojecteerde beelden vervormen of onscherp maken.

Een scherm biedt de beste kwaliteit en de hoogst mogelijke contrastwaarden. Lichtreflectie is de essentie en een muur kan eenvoudigweg niet tippen aan die van een scherm. Een ultra-glad oppervlak reflecteert het licht het beste en aangezien de meeste muren gebreken, scheuren of oneffenheden hebben, zijn projectieschermen in dit opzicht veel beter. Daarnaast hebben projectieschermen ook een speciale coating die hun lichtreflectievermogen vergroot. Een gewone muur heeft deze coating niet (tenzij u van plan bent de muur eerst te schuren, te gronden en te verven met een speciale 'projectorverf'). Daarom zullen beelden die op een kale muur worden geprojecteerd, zelfs als deze wit is, lang niet zo helder en duidelijk zijn als beelden die op een projectiescherm worden geprojecteerd.

Ook zijn er projectieschermen die bij daglicht betere prestaties hebben. De zogenaamde ALR schermen of er word gebruik gemaakt van een licht grijs projectiedoek. Door het grijze doek worden de zwartwaardes overdag beter weergegeven. Of er zijn projectiedoeken waar je speakerboxen achter kunt plaatsen en waar het doek zogenaamde geluid doorlatende gaten bevat. Je kunt met een projectiescherm dus meerdere kanten op en afstellen op jouw gebruik, wat je met een muur niet zou kunnen.

 

Projector bij daglicht.

Laten we eerlijk zijn: of je nu op vakantie bent of een presentatie geeft, je zult op een bepaald moment in uw leven iets bij daglicht moeten projecteren. PowerPoint presentaties, films en diavoorstellingen met foto's zijn niet langer voorbehouden aan de duisternis. In een wereld van snel bewegende mensen met snel bewegende agenda's, moet je soms een vergadering houden bij helder daglicht en kunt u niet altijd vertrouwen op weinig omgevingslicht.

 

Daarom moet uw projector in staat zijn aan uw behoeften te voldoen met een fatsoenlijke contrastverhouding en lichtopbrengst. Of u nu binnen of buiten bent, projectoren met een hoge lumencapaciteit zullen een betere beeldkwaliteit kunnen leveren vanwege hun verhoogde helderheid. Daarom, zelfs als u niet van plan bent uw projectiescherm buiten te gebruiken, zou u toch moeten kiezen voor een projector die krachtig genoeg is voor daglicht - voor het geval u hem ooit nodig hebt. We raden dan ook aan om bij gebruik overdag een projector te kiezen met minimaal 3500 lumen of hoger. Je kunt de projector dan ook bij daglicht gebruiken.

Ook kun je er voor kiezen om een korte afstand projector te gebruiken om de lichtverstrooiing die optreed tussen het projectiescherm en de beamer zo klein mogelijk te maken.

 

Projector dicht bij de muur.

Om je projector dicht bij de muur te plaatsen bestaan er speciale Ultra Short Throw projectoren. Een Ultra Short Throw (UST) projector heeft een groothoeklens met een projectieverhouding van minder dan 0,4, zodat u de projector net onder of net boven het scherm kunt plaatsen. Zo plaatst u de nieuwe Samsung The Premiere LSP7T en LSP9T direct voor het scherm.

 

Projector als tv gebruiken.

Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een projector in plaats van tv. Dit komt doordat er op projectievlak veel innovatie is doorgevoerd. Zoals hierboven beschreven kun je tegenwoordig de projectoren direct voor het scherm plaatsen. En met de komst van de Samsung “the premiere” LSP7T en LSP9T. Kun je de projector ook steeds meer als vervanger van de televisie zien. Je zet de projector op slechts centimeters van de muur en de projector geeft een beeld weer van een normale televisie. Zet je de projector een paar centimeter naar achter en je hebt een bioscoop ervaring van 130”.

Met de komst van de smart functies op een beamer word ook het gebruiksgemak steeds hoger. Mensen willen Netflix en andere streamingdiensten gebruiken met hun beamer en op een groot scherm kijken. Echter kun je geen 130” tv je woonkamer in tillen. De komst van een klein kastje zoals de projector die over deze functies beschikt en wel een beeld van dat formaat kan weergeven is dan een uitkomst voor vele mensen die liever geen zwart scherm in de woonkamer zien. Zo kun je je projector gebruiken als tv.

 

Projector beugel

Als je op zoek bent naar een beugel voor je projector, of dat nu een plafondbeugel of een muurbeugel is. Kun je het beste kijken naar een universele beugel. Deze passen op alle modellen projectoren tot een bepaald gewicht. De kijkt eenvoudig naar het gewicht van de projector en naar de specificaties van de beugel om te zien of de beugel de projector kan tillen. Dit is een goed voorbeeld van een betaalbare universele projectorbeugel.

 

Wil je meer weten? Of heb je andere vragen over een projector of beamer? Neem dan contact met ons op! Wij zijn er om jouw vragen te beantwoorden.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0