Een beamer voor muurschilderingen gebruiken? Beamers voor tekeningen op de muur

Een beamer voor muurschilderingen gebruiken? Beamers voor tekeningen op de muur

2 reacties minuten lezen
Muurschilderingen maken met een beamer om zo jouw werk te vergroten. Welke beamer heb ik daarvoor nodig? En waar let ik op? Alle tips en tools in deze blog.

Muurschilderingen maken met een beamer

De verhoudingen juist krijgen is een van de moeilijkste onderdelen van het schilderen van grote muurschilderingen. Of het maken van tekeningen op een muur. Maar hoe handhaaf je de juiste verhoudingen als je zo dicht bij een massief schilderij werkt.

Het gebruik van projectoren voor het maken van muurschilderingen kan u helpen bij de verschillende fasen van uw schilderij of kunstobject. Met een beamer hoeft u geen tijd te verspillen aan het maken van rasters, omdat u direct kunt beginnen met het uitzetten van de basisvorm met de juiste verhoudingen.

"Geen zin om alles te lezen? Ga direct naar de beste projectoren voor muurschilderingen: ViewSonic M2 of Viewsonic m2e

Verschillende lichtomstandigheden vereisen verschillende soorten projectoren met variërend vermogen, resolutie en helderheid. Omdat dit vaak een ingewikkelde klus is bij het uitzoeken van de juiste beamer hebben wij een aantal van de beste projectoren voor het maken van muurschilderingen en tekeningen uitgekozen. Deze projectoren zijn voorzien van een groot aantal handige functies die uw werk zullen vergemakkelijken. Ook geven wij tips voor het kiezen van de juiste beamer en waar u rekening mee moet houden als u op zoek gaat naar een beamer voor muurschilderingen of andere kunstobjecten.

muurschildering projector

Wat moet je overwegen voordat je een projector koopt voor kunst en design?

Voordat u een digitale kunstprojector koopt, moet u de volgende dingen in gedachten houden die u zullen helpen bij het maken van een weloverwogen beslissing:

Projectiegrootte en resolutie:

Om te weten welke projectiegrootte en -resolutie u nodig hebt, moet u de beoogde gebruikssituatie kennen. Bijvoorbeeld op welke grootte van het doek, de muur, of ander oppervlak u kunst gaat maken? Bovendien, ga je de projector ook gebruiken als thuisbioscoop wanneer je geen kunst aan het maken bent? U kunt dan het beste minimaal voor een HD beamer kiezen.

Elke fatsoenlijke projector voor muurkunst kan makkelijk een beeld projecteren van 90 tot 130 inch (diagonaal gemeten). Hoewel er in het algemeen geen bovengrens is tot waar een projector een beeld kan projecteren. Is er afhankelijk van de kwaliteit van de lens, na een bepaalde afstand, een afname in de kwaliteit van het beeld.

Een algemene regel die je hier moet onthouden is: hoe verder het oppervlak van de projector verwijderd is, hoe groter het beeld dat hij zal produceren. Maar de lens heeft ook een specifieke limiet, waarboven de scherpte en helderheid van de beelden beginnen af te nemen. En de hoeveelheid omgevingslicht beïnvloeden het resultaat op de muur of canvas

Met deze feiten in het achterhoofd zou ik dus een projector aanraden die minimaal 720p resolutie ondersteunt voor al je kleine of middelgrote projecten. Als je aan projecten moet werken die groter zijn dan 150 inch diagonaal, dan moet je kiezen voor een projector met 1080p resolutie. Alles groter dan 200 inch, zou je moeten kijken naar een 4K projector. Met uitzondering van detail. Hoe gedetailleerder een project is hoe hoger de resolutie moet zijn.

hoge resolutie vs lage resolutie beamer

Vormfactor - Grootte van de projector

Projectoren zijn er in verschillende formaten. In het algemeen geldt dat projectoren groter zijn naarmate ze krachtiger zijn, een hogere resolutie hebben en een groter projectieformaat hebben. Aan de andere kant, kleine en compacte projectoren, hoewel zeer draagbaar, hebben niet dezelfde beeldkwaliteit als grotere projectoren.

 

Uiteindelijk moet je kijken naar je gebruiksdoel. Bent u van plan uw projector te vervoeren? Of alleen soms? Moet u hem monteren of ophangen? Waar zal hij komen te staan? Dit zijn allemaal vragen die u moet beantwoorden, voordat u uw volgende kunstprojector kiest.

beamer voor de muur

Overheadprojector vs. Draagbare Projector:

Overhead projector, meestal afgekort als OHP, is een apparaat waarmee je in real-time kunt schrijven of schetsen op transparante plastic vellen terwijl het tegelijkertijd het beeld op het scherm projecteert.

Hoewel de OHP geleidelijk in onbruik raakt, wordt hij nog steeds hoofdzakelijk in het onderwijs gebruikt. De omvang van dit apparaat maakt het ook minder draagbaar in vergelijking met andere projectoren.

Een draagbare projector daarentegen is, zoals de naam al zegt, is compact en uiterst gemakkelijk mee te nemen. Sommige zijn zo klein dat ze in je broekzak passen!

Draagbare projectoren zijn er in verschillende vormen en maten, en ze variëren in kwaliteit. Door de technologische vooruitgang zijn projectoren nu gebruikelijk voor artiesten. Je ziet zelfs dat overhead projectoren worden vervangen door draagbare projectoren met schermspiegeltechnologie. Zo word er vaak gebruik gemaakt van een tekenmodule al dan niet in combinatie met een Ipad of tekentab.

Connectiviteit - bedraad en draadloos:

Het kiezen van een wandkunstprojector op basis van connectiviteit zou geen harde noot moeten zijn om te kraken. Onthoud dat alle projectoren, of ze nu oud of nieuw zijn, een bedrade connectiviteit hebben, maar dat slechts een aantal van hen een draadloze connectiviteit bieden. De meeste projectoren zijn voorzien van HDMI en/of USB aansluitingen. Dit geeft je de mogelijkheid om bijvoorbeeld scherm spiegelende technologie of een Chromecast aan te sluiten.

Esthetisch gesproken, om je ruimte vrij te houden van overal rondslingerende draden, raad ik een projector met draadloze connectiviteit aan. Dat is niet alleen de allernieuwste technologie, maar het maakt ook ruimte vrij zonder hoofdpijn van verschillende draden die in de knoop raken.

Helderheid:

Zoals jullie wellicht weten, wordt de helderheid van een beamer gemeten in lumen, wat ons informeert over de hoeveelheid licht die door de lichtbron wordt uitgestraald. Voor elke projector geldt daarom de regel: Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de helderheid en vice versa. Bij gebruik overdag heb je dan een projector nodig met een hoog aantal lumen.

Je hebt een projector nodig die een hoger aantal lumen kan produceren als je hem in een lichte ruimte gebruikt. In het algemeen heb je voor vergaderzalen een projector nodig met meer dan 2500 lumen, en als je de projector in een donkere kamer wilt gebruiken, dan is ongeveer 1200 lumen voldoende.

lumen projector

Budget:

Van alle factoren die u in gedachten moet houden voordat u een projector koopt, is het budget zeer subjectief. Als je een krap budget hebt, ga dan voor een betaalbare projector die geen compromissen sluit op de belangrijkste aspecten. Aan de andere kant, als het uitgeven van wat meer euro geen zorg voor u is, dan kunt u uw wensen precies afstemmen op uw gebruik.

Ongeacht je budget, de projector die je kiest moet voldoen aan je behoeften, gebaseerd op je eigen gebruikscasus als artiest.

Waarom gebruiken kunstenaars projectoren?

Een beamer voor muurschilderingen wordt hoofdzakelijk gebruikt om een afbeelding op het doek of de muur te projecteren, wat de kunstenaar helpt om een precieze omtrek te creëren. Een projector helpt de kunstenaar om de grootte, verhoudingen en compositie te controleren zonder handmatig rasterlijnen te tekenen.

De rastermethode is veruit een van de meest effectieve technieken die sinds de oudheid door alle professionele kunstenaars worden gebruikt. Het is een buitengewone methode om een hele afbeelding in rasters te verdelen, die helpt om het oog van de kunstenaar te trainen om elk klein gedeelte precies te tekenen.

Vroeger werd de rastermethode op papier beoefend voor het nauwkeurig tekenen van lijnen. Met de technologische vooruitgang is deze methode gewijzigd met behulp van een projector.

muur schilderen met een beamer

Beste projector voor muurschilderingen

Na het filteren van honderden projectoren op de markt kunt u met vragen blijven zitten. Er zijn veel projectoren die er misschien uitzien als een goede optie voor gebruik in muurschilderingen, maar na nadere inspectie blijkt dat ze een of twee belangrijke functies missen.

Verder hebben sommige projectoren verwarrende/misleidende productinformatie geplaatst en daar moet je weg van blijven. Hier kunt u ons voor inschakelen als u vragen heeft over het aanschaffen van een juiste projector.

Het wordt gemakkelijker om de juiste projector te vinden als je weet op welke kenmerken je moet letten. Zoals hierboven besproken. We zullen een aantal goede opties voor u op een rij zetten zodat het zoeken naar de juiste beamer voor muurschilderingen makkelijker word.
Hier zijn enkele van de beste projectoren voor het schilderen van muurschilderingen.

MODEL

RESOLUTIE

LUMEN

GEBRUIK

ViewSonic X11-4K

 

3840 x 2160    4K UHD

2400 Lumen

Zeer gedetailleerde tekeningen/schilderingen

ViewSonic M2

 

1920 x 1080    FULL HD

1200 Lumen

Draagbaar groot beeld in licht verduisterde omgeving

Epson EB-FH06

 

1920 x 1080    FULL HD

3500 Lumen

Gebruik overdag in lichte omgeving in middelgrote ruimten

Optoma UHD35Stx

 

3840 x 2160    4K UHD

3600 Lumen

Gebruik op zeer korte afstand in kleinere ruimtes

Optoma HD146X

 

1920 x 1080    FULL HD

3600 Lumen

Gebruik overdag in licht omgeving in middelgrote ruimten

 

Mening over een beamer bij muurschilderingen

Vaak word er gevraagd of gedacht dat het gebruik van een beamer voor tekeningen op de muur of muurschilderingen niet word geschouwd als valsspelen.
“Om eerlijk te zijn, toen ik voor het eerst een projector gebruikte, dacht ik dat ik vals speelde of zo. Maar de realiteit is dat je zelden een beroep zult vinden dat niet door de technologie is beïnvloed. Voor mij is het geweldig dat je iets kunt schetsen en dat vervolgens gemakkelijk kunt omzetten in een groot formaat muurschildering.”

muurschildering met een beamer

Tot slot

Als u zo ver bent gekomen in onze blog, hoop ik dat u meer te weten bent gekomen over projectoren voor het gebruik bij schilderingen en tekeningen. Misschien hebt u beter nagedacht over uw specifieke behoeften als kunstenaar. En of u uw projector naast de kunst ook voor andere dingen wilt gebruiken. En wat u moet overwegen bij de aanschaf van een projector voor kunst. Met dat besef en onze aanbevelingen, hoop ik dat je weet welke projector het beste bij jouw behoeften past.

Onthoud dat het gebruik van een projector voor kunst OK is! Je zult je vaardigheden als kunstenaar verbeteren en fantastische kunst maken, ongeacht het oppervlak. Veel plezier bij het maken!

Bedankt voor het lezen van onze blog en ik hoop dat het informatief en nuttig was voor jou. Nu je meer inzicht hebt gekregen in het onderwerp, begrijp je misschien beter waarom deze aankoop een slimme keuze zou zijn. Als je geïnteresseerd bent om deze aankoop te doen, aarzel dan niet om de volgende stap te zetten.

Mochten er naar aanleiding van deze blog nog vragen zijn over het gebruik of het maken van de juiste keuze kunt u ons altijd bereiken. Wij zitten klaar om uw vragen te beantwoorden.

advies over beamer bij muurschilderingen

arthur van reijsen Geplaatst op 01/02/2024

Hi Jeff,

Zou je ons een voorbeeld foto kunnen sturen van het werk/locatie?
Zo kunnen wij kijken wat het beste past.
Deze mag naar [email protected]

Jef Nuyts Geplaatst op 12/31/2023

Ik wil op de muren van de gangen in een ziekenhuis kindertekeningen schilderen. Ik kan de tekeningen zelf omzetten naar vb een JPG. Hoge resolutie is zeker niet vereist maar wanneer de gangen bv 2,5 m breed zijn dan is de afstand tussen beamer en projectievlak wel erg klein. Welke beamer komt daarvoor in aanmerking ? Dank voor uw advies. Mvg Jef

Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0