Nieuwe Bioscoopfilms Gelijk Streamen Terwijl Ze Uitkomen, is dit het einde van de bioscoop?

Nieuwe Bioscoopfilms Gelijk Streamen Terwijl Ze Uitkomen, is dit het einde van de bioscoop?

1 reactie minuten lezen
HBO Max kondigt aan dat ze in samenwerking met Warner Bros. alle nieuwe bioscoopfilms direct gaan streamen op de dag van release. Betekent dit het einde voor de bioscopen zoals wij ze kennen? Lees snel verder..

Nieuwe Bioscoopfilms Gelijk Streamen Terwijl Ze Uitkomen met HBO Max, is dit het einde van de bioscoop?

HBO Max kondigt aan dat ze in samenwerking met Warner Bros. alle nieuwe bioscoopfilms direct gaan streamen op de dag van release. Zoals we al even konden zien bij Disney+ met de release van Mulan, die direct te bekijken was in huis op de dag van release.
Het nieuws is niet onverwacht. Maar het is zeker schokkend om te zien dat een grote Hollywoodfilmstudio eindelijk de stap maakt om uit de traditionele bioscopen te komen.
Betekent dit het einde voor de bioscopen zoals wij ze kennen? Lees snel verder..

streaming on releasedate

Bij bioscooppremière meteen online

De streamingdienst HBO Max zal in de tweede helft van 2021 in Europa films aanbieden die nog in de bioscoop draaien. Maar HBO kan nog niet zeggen wanneer de dienst in Nederland van start gaat. De Europese uitrol van HBO Max begint in de tweede helft van het jaar, waarna de streamingdienst tegen het einde van 2021 in veel Europese landen beschikbaar moet zijn. En de verwachting is dus dat dit ook in Nederland zal zijn.

Warner Bros. heeft nu officieel bevestigd dat het van plan is om de traditionele bioscopen te omzeilen en zijn volledige 2021 lijst van filmtitels op de dag van release op HBO Max tegelijk met de normale bioscoop versie vrij te geven. Elke film zal voor het streamen op de dienst voor 31 dagen beschikbaar zijn. Dit omvat grote filmtitels zoals Dune, The Matrix 4, The Suicide Squad, Godzilla vs. Kong, Space Jam: A new legacy en nog veel meer. Deze kunnen tegelijk met de bioscoop bekeken worden.

Matrix 4 release

We zagen Warner Bros. vorige maand al deze verschuiving aangeven met de aankondiging dat Wonder Woman 1984 op HBO Max zal verschijnen met zijn langverwachte release op 25-12. Nu lijkt het erop dat ze deze trend doorzetten, allemaal richting deze beweging. Ons gevoel is dat de andere streamingdiensten niet achter zullen blijven en ook de grote releases van andere films steeds vaker thuis te bekijken zijn tegen een maandelijks abonnement of een vergoeding voor de film zelf.

Steeds meer thuis streamen

Filmstudio's maken geen films met hun eigen geld, ze lenen er geld voor. En als die voltooide films in de bioscoop aankomen, kunnen ze hun geldschieters afbetalen en een nette winst maken. Dit is het verdienmodel van filmmakers. Maar met zo veel grote en uitgebreide kassuccessen die in wezen nog niet op de planken staan omdat er maar weinig tot geen zalen beschikbaar om ze te vertonen als gevolg van de pandemie, zijn de renteschulden voor die leningen snel opgelopen. We hebben gezien dat veel studio's de officiële release datum in 2020 opnieuw uitstellen voor 2021 als een manier om toch geld te verdienen als de bioscopen straks weer open zijn. Maar we hebben ook gezien dat studio's hun inspanningen verdubbelen om hun eigen streamingdiensten op te bouwen. Door hun films uit te brengen voor het grote publiek in wat voor theaters op dit moment bijna onmogelijk is. Zo hopen de filmmakers op zijn minst een beetje geld te kunnen verdienen via beide inkomensstromen (bioscoop en streamingdiensten) en zo te groeien in het proces.

streamingdiensten vs bioscoop

Overleven de bioscopen corona?

Er zullen theaterketens zijn die deze pandemie overleven. Maar er zullen ook theaterketens zijn, en vooral bijvoorbeeld de kleinere theaters, die deze pandemie niet overleven. Maar dit geldt ook voor filmstudio’s. Warner heeft zeker gezegd dat dit plan een reactie is op een unieke noodsituatie, en dat de dingen op een gegeven moment weer normaal zullen worden.
Maar alle grote Hollywood-studio's moeten zich er nu terdege van bewust zijn dat hun bedrijf vreselijk kwetsbaar is voor een gebeurtenis als een wereldwijde pandemie. En ze moeten zich er ook van bewust zijn - als ze de toekomst van hun bedrijf verstandig willen plannen - dat deze situatie met betrekking tot de pandemie vrijwel zeker door anderen zal worden gevolgd. Ze moeten dus manieren vinden om hun risico's in de toekomst te bufferen. Wat betekent dat ik niet verbaasd zou zijn als de andere studio's Warner zouden volgen. Wat weer betekend dat er meer bioscoopfilms op de dag van release thuis te bekijken zullen zijn. De vraag is dus in hoeverre dit weer terug zal gaan naar de situatie voor de pandemie.

bioscopen en corona

Onderzoek naar draagvlak bioscopen na corona

Als we een onderzoek van Bright bekijken met de vraag of mensen nog naar de bioscoop gaan of dat ze thuis een film gaan bekijken als deze beschikbaar is op een streamingdienst liggen de antwoorden uiteen. Als er slechts de vraag word gesteld of mensen thuis of in de bioscoop gaan kijken is het antwoord voor het grotere deel thuis. Maar toch geven mensen aan dat dit verschilt per film.
Hieruit kunnen we concluderen dat er in de toekomst toch nog naar de bioscoop word gegaan maar dat de streaming diensten en de filmindustrie gaat veranderen is een feit.

Onderzoek draagvlak bioscopen

Thuisbioscoop maken

Om je voor te bereiden op de toekomst van film kijken en met de release van steeds meer blockbusters op streamingdiensten is het geen gek idee om thuis een groot scherm te hebben.
Dit valt samen met het feit dat mensen sommige films toch liever op een groot beeld zien dan op hun traditionele tv. In deze gevallen zou een projector een uitkomst bieden. Ook zien we met de komst van de Samsung LSP7T en LSP9T een grote stap voorwaarts in de manier hoe we thuis films en tv gaan kijken. De traditionele tv verdwijnt hiermee straks uit de woonkamer en door de voorinstallatie van alle streaming apps op de projector, word het streamen op een groot beeld steeds makkelijker.
Alles in 4K, snel en groot met blockbusters binnen handbereik..

home cinema streaming

..Wij bereiden ons in ieder geval alvast voor op dit tijdperk en kijken straks alle nieuwe films gelijk op een groot scherm met één druk op de knop vanuit een klein kastje op ons dressoir.. Hoe kijk jij straks films zoals The Matrix 4 en vele andere?..

Bekijk vast ons assortiment beamers en wellicht kijk jij straks een film lekker vanaf de bank thuis op een groot scherm.

Ben je geïnteresseerd in een van de mogelijkheden om dit bij jouw thuis te realiseren? Neem dan contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden bij jouw thuis.

advies thuisbioscoop

Delief christophe Geplaatst op 12/31/2021

Wat kost het per maand?

En werkt het ook in België?

Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0