Hoe moet ik een beamer ophangen

Beamer ophangen? Hoe doe ik dat?

Het monteren van een projector kan een eenvoudige taak zijn als u over het juiste gereedschap beschikt en de juiste stappen volgt. Hier is een korte handleiding voor het monteren van een projector.

1. Koop de juiste beugel voor uw projector.

Het vinden van de juiste beugel is vrij eenvoudig. Er zijn universele Beamer Beugels welke 90% van de beamers kan ophangen. U vind aan de onderkant van de beamer 3 schroefgaten. Ook wel VESA gaten genoemd. Hier kunt u bouten in draaien waar de beugel aan vast komt te zitten. 
Let er bij het kopen van een beugel op op welke hoogte u de beamer wilt hebben hangen. De meeste kiezen voor een beugel van ongeveer 15 tot 20cm vanaf het plafond.


2. Bepaal de plaats voor de projector.

Kies een locatie die handig is voor de beamer. Het is raadzaam de beugel zo veel mogelijk in het midden van het scherm te hangen zodat het beeld minimaal versteld hoeft te worden. Dit gaat namelijk ten koste van de beeldkwaliteit en vereist een aanpassing in de keystone. De projector moet ook ongeveer 1,5 meter bij een stopcontact vandaan hangen/staan.
Om de juiste afstand van de beamer tot aan het scherm te berekenen gebruiken wij een afstand calculator. Vul het type beamer in en de grootte van uw projectiescherm en de calculator laat precies zien op welke afstand de beugel moet komen. 


2. Monteer de montagebeugel

De montagebeugel dient (deels)gemonteerd moet worden voordat hij gebruikt kan worden. Volg de instructies van de fabrikant om de beugel correct te monteren. Dit verschilt per beugel. Over het algemeen zijn gereedschappen zoals inbus sleutels wel meegeleverd.


3. Bevestig de beugel aan de projector.

Gebruik de bijgeleverde VESA schroeven om de beugel aan de onderkant van de projector te bevestigen. Zorg ervoor dat de schroeven goed vastzitten, maar wees voorzichtig dat u de schroeven niet te strak aandraait zodat deze de binnenkant van de beamer beschadigen. Laat de montageplaat voor het plafond nog los.


4. Installeer de montageplaat.

De montageplaat is wat aan het plafond of de muur bevestigd zal worden en de projector op zijn plaats houdt. Volg de instructies van de fabrikant om de montageplaat correct te installeren.


5. Hang de projector op.

Zodra de montageplaat is geïnstalleerd, tilt u de projector op en lijnt u de montagegaten aan de achterkant van de projector uit met de montageplaat. Zet de projector op zijn plaats vast met de bij de montageplaat geleverde bouten. Zodat de beugel vast hangt aan het plafond met de beamer er aan.


6. Stel de projector af.

Nadat de projector is gemonteerd, moet u mogelijk de hoek en de focus van het beeld aanpassen. De meeste projectoren hebben stelschroeven waarmee u deze wijzigingen handmatig kunt aanbrengen. Soms kunt u de beugel ook nog wat bewegen voordat u hem helemaal strak vastzet. U kunt hier een beetje mee spelen totdat het beeld ongeveer het gehele projectiescherm beslaat. Ook hebben de meeste projectoren een testbeeld warmee u precies kunt zien waar het projectievlak zich bevindt.
Soms kunt u zelfs in de instellingen de beeldhoeken aanpassen (keystone correctie) of digitale zoom gebruiken om het beeld precies passend te maken.


Door deze stappen te volgen, zou u uw projector met succes moeten kunnen monteren en beginnen te gebruiken voor presentaties of filmavonden.

Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.