Beamer kopen voor thuis - Stappenplan. Waar begin ik?

Beamer kopen voor thuis - Stappenplan. Waar begin ik?

0 reactie minuten lezen
Een beamer kopen voor thuis kan een lastige opgave zijn. Wij leggen je de stappen uit als je een beamer wil kopen voor in huis en waar je rekening mee moet houden

Een beamer kopen voor thuis

Voordat we beginnen met het kopen van een beamer voor thuis, willen we erop wijzen dat elke thuisbioscoop uniek is. Lees eerst onze blog goed door. Hier vind u vaak het antwoord op uw vragen. Als u zeer specifieke vragen heeft over uw opstelling, raden wij u aan deze voor te leggen aan een van onze zeer goed geïnformeerde Projector Experts. Dit kan het beste via de mail. Wij helpen u dan graag met al uw vragen.

 

In deze blog behandelen we de volgende zaken:
-Hoe helder moet mijn projector zijn?
-Welke beeldkwaliteit moet ik kiezen?
-Wat moet ik weten over de levensduur van lampen?
-Moet ik mijn projector ophangen of op een tafel neerzetten?
-Welke functies ga ik gebruiken?
-Het gewenste beeldformaat.
-De juiste projectie afstand berekenen.

Hoe helder moet mijn projector zijn?

De helderheid van een projector wordt gemeten in ANSI lumen. Home theater projectoren beginnen over het algemeen bij ongeveer 1000 lumen en kunnen oplopen tot 3500 lumen en meer. Uw kijkomgeving is de beslissende factor voor het aantal lumen dat uw projector nodig heeft. Speciale thuisbioscopen (kamers met gecontroleerde verlichting en weinig omgevingslicht) zullen niet zoveel helderheid(lumen) nodig hebben als een ruimte met veel omgevingslicht van ramen of andere huishoudelijke verlichting. Hier moet je dus rekening mee houden als het gaat om het kopen van een beamer voor thuis. Heb jij een hele lichte woonkamer dan zul je een beamer moeten aanschaffen met veel lumen (2500-4000 lumen). Heb je een donkere woonkamer of kun je deze goed verduisteren zou je minder lumen kunnen gebruiken (1000-2500).

 

Beamer-winkel.nl beveelt het volgende aantal lumen aan:

Thuisbioscopen met zeer weinig licht hebben 1000 lumen of meer nodig.

Ruimtes met wat omgevingslicht moeten ten minste 1500 lumen hebben.

Ruimtes met veel omgevingslicht hebben ongeveer 3000 lumen nodig.

 

Welke beeldkwaliteit moet ik kiezen?

De drie belangrijkste factoren die de beeldkwaliteit beïnvloeden zijn:
resolutie, bronmateriaal en contrastverhouding van de projector.

 

Resolutie
Momenteel zijn HD (1920 x 1080) en 4K (3840x2160) de meest gebruikte thuisbioscoop resoluties. Een 4K (3840 x 2160) projector heeft ongeveer vier keer zoveel pixels als een HD projector. Meer pixels betekent een scherper beeld en een betere compatibiliteit met 4K bronnen.

Bronmateriaal
Waar en met wat u kijkt, maakt een groot verschil in de kwaliteit van uw beeld. Een signaal van lage kwaliteit dat aan uw projector wordt toegevoerd, zal er waarschijnlijk uitzien als een beeld van slechte kwaliteit wanneer het wordt geprojecteerd. Dit is nog duidelijker merkbaar op een groter scherm. Voor de beste resultaten moet u proberen de projector af te stemmen op de resolutie van uw bronmateriaal. Uw Blu-ray speler, PlayStation 5 en Xbox series X geven doorgaans een 4K signaal af. 4K-signalen zijn nog steeds niet volledig gestandaardiseerd, maar probeer alles op elkaar af te stemmen. Als u bijvoorbeeld een HD bron (ziggo o.i.d.) naar uw 4K beamer stuurt, zal u geen volledig 4K beeld te zien krijgen.

Contrastverhouding
Contrast verhouding verwijst letterlijk naar het verschil tussen het zwartste zwart en het witste wit in een beeld.

Een projector met een contrastverhouding van 10.000:1 is niet noodzakelijkerwijs vijf keer beter dan een projector met een verhouding van 2.000:1. De contrastverhouding houdt geen rekening met hoe de projector alle grijstinten weergeeft tussen het zwartste zwart en het witste wit. Als de projector die grijstinten niet kan weergeven, zullen delen van het beeld "uitvergroot" zijn en er pixelachtig uitzien. Hier geldt in algemene regel dan wel weer hoe hoger hoe beter.

Wat moet ik weten over de levensduur van lampen?

LCD en DLP projectoren hebben gewoonlijk een levensduur van de lamp tussen 2000-4000 uur. Deze specificatie verwijst eigenlijk naar de 'halveringstijd' van de lamp, het punt waarop de lamp half zo helder is als hij nieuw was. De lamp zal nog steeds werken tijdens de halve levensduur, maar zal geleidelijk aan helderheid verliezen. Een langere levensduur van de lamp betekent minder kosten voor het onderhoud van uw projector. Als u van plan bent een projector dagelijks te gebruiken met een lamp moet u bij uw aankoop rekening houden met de kosten voor het vervangen van de lamp. Vervangende lampen kosten ongeveer €200-€600.

Als uw projector voornamelijk gebruikt zal worden voor het bekijken van films en speciale evenementen, of enkel in het weekend, zal de levensduur van de lamp niet zo heel belangrijk zijn.

Lampen gaan gewoonlijk tussen 2000-4000 uur mee. De gemiddelde projector die gebruikt wordt voor films en speciale evenementen draait 5 uur per week. In dit tempo gaat de lamp ongeveer 5 jaar mee.

Ook is er de mogelijkheid projectoren te kiezen met een Laser of een Led lamp, deze gaan doorgaans tot wel 30.000 uur mee. U hoeft hier dus nooit de lamp te vervangen. Een nadeel hiervan is dat de projector na gebruik en einde levensduur dus gewoon weggegooid kan worden. Je kunt de lamp niet vervangen. Maar bij een gemiddeld gebruik praten we hier over een levensduur van 10 jaar.

 

Moet ik mijn projector ophangen of op een tafel neerzetten?

Een keuze die u vroeg in uw aankoopbeslissingsproces moet maken is of u uw projector aan het plafond wilt bevestigen of hem gewoon op een tafelblad wilt zetten wanneer hij in gebruik is en na gebruik weer wilt opbergen. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen.

Plafond Montage

Als u uw projector aan het plafond monteert, wordt deze niet in de weg geplaatst en krijgt uw kijkruimte een meer gepolijste look, terwijl uw projector ook veilig blijft. Door de projector op een vaste plaats te monteren bespaart u ook tijd met het opstellen van uw projector voor elk gebruik.

Als u van plan bent uw projector aan het plafond te monteren, moet u de vaste afstand tussen de projector en uw scherm weten. Dit komt omdat verschillende projectoren weer een verschillende projectie afstand hebben. De projectieverhouding is de verhouding tussen de afstand van de projector tot het scherm en de breedte van het beeld. Bijvoorbeeld, als uw projector aan het plafond wordt bevestigd op 5 meter afstand van uw scherm, zal uw beeld groter zijn dan wanneer uw projector op slechts 2 meter afstand staat. Maar hierover verderop meer..

Tafel projectie

De meeste videoprojectoren wegen minder dan 3 kilo en zijn gemakkelijk te vervoeren van locatie naar locatie. Dat betekent dat u uw bioscoop mee kunt nemen naar het huis van vrienden en familie, of een openlucht filmavond kunt organiseren geprojecteerd op een doek in de tuin zonder zwaar tilwerk. U zult uw projector echter voor elk gebruik moeten opstellen. Als u besluit dat tafelprojectie iets voor u is, overweeg dan een projector met minder ventilatorgeluid. Streef naar ongeveer 30dB of minder omdat de projector voor u staat. U kunt ook het ontwerp van de buitenkant van het product overwegen, aangezien de projector altijd zichtbaar zal zijn.

Snelle Tip: Beamer-winkel.nl raadt u aan eerst te overwegen wat uw ideale schermgrootte moet zijn en wat de afstand is waarop u de beamer wilt plaatsen. Hierna kunt u alleen of met onze hulp op zoek gaan naar de beste projector voor uw situatie.

Welke functies ga ik gebruiken?

Een ander aspect om rekening mee te houden is, wat ga ik nou eigenlijk doen met mijn projector en hoe wil ik deze gebruiken?
Wil je bijvoorbeeld films bekijken middels een laptop? Zorg dan dat de beamer een HDMI aansluiting heeft om de laptop aan te sluiten. Of wil ik de beamer aansluiten op mijn geluid set? Let er dan op dat de beamer een audio out aansluiting heeft om deze juist aan te sluiten. Maar wat wij vooral te laatste tijd horen is dat mensen graag Netflix en Youtube kijken op een beamer en dat dit middels telefoon graag gestreamd wordt. Om deze functie te gebruiken kun je kijken of de beamer van zichzelf al “smart” is, al dan niet voorzien van apps. Of sluit een Google Chromecast aan op de beamer om zo alle content er naar toe te streamen. Bedenk goed wat jij gaat doen met de beamer en stel je wensen af op de keuze van de beamer.

Het gewenste beeldformaat

Simpel maar wel belangrijk. Hoe groot kan het beeld maximaal zijn die je wil gaan projecteren.
Heb jij al een projectiescherm of wil je direct op de muur projecteren, bekijk dan hoe groot het beeld moet zijn voor jouw situatie. Heb je bijvoorbeeld een muur die 6 meter breed is en je kunt deze volledig gebruiken, dan heb je best veel mogelijkheden. Maar heb je een vrije muur die slechts 2 meter breed is dan zul je rekening moeten houden dat het beeld niet breder zal zijn dan 2 meter.
Heb jij een bepaalde beamer op het oog en wil je weten of deze past in jouw situatie lees dan hieronder hoe je dit kunt berekenen.

Projectie afstand berekenen

Hoe weet je dan op welke afstand de beamer moet komen te hangen/staan?
Voor een bepaalde projector staat de breedte van het beeld (W) ten opzichte van de projectieafstand (D) bekend als de projectieverhouding. De meest gebruikelijke projector “throw ratio” is bijvoorbeeld 2.0. Dit betekent dat voor elke meter beeldbreedte de projector zich op een afstand van 2 meter moet bevinden of D/W = 2/1 = 2,0.

Dit mag je allemaal vergeten. Er zijn eenvoudige hulpmiddelen om de juiste afstand te berekenen waarop een beamer moet komen te hangen of staan. Bereken eenvoudig de afstand van de gewenste projectie via de calculator van het betreffende merk. U vult hier de afmetingen van uw woonruimte/bioscoopruimte in en de calculator geeft aan op welke afstand de projector moet komen en hoe groot het beeld zal zijn. Bekijk de calculator hier.

Samengevat

Het lijkt een enorm lange lijst met zaken waar je rekening mee moet houden. En dat is misschien ook wel zo. Maar het kiezen van de juiste projector bespaart jezelf een hele hoop gedoe achteraf. Als je de vragen uit deze blog heb beantwoord kan het eigenlijk niet mis gaan bij het kiezen van de juiste beamer voor thuis.

Mocht je denken dit word me allemaal iets te veel, stuur ons dan een mail met jouw wensen. Dan lopen we er samen rustig doorheen en adviseren wij je welke beamer je nodig hebt voor de beste kijkervaring!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0