Short Throw Beamers, de beste HD en 4k short throw beamers voor home cinema

Short Throw Beamers, de beste HD en 4k short throw beamers voor home cinema

0 reactie minuten lezen
Wat betekent short throw? en word dit de vervanger van de TV? en welke moet ik kiezen voor mijn home cinema thuis? Lees er alles over in deze blog..

Misschien heb je recent nog wel eens gezocht naar een nieuwe televisie. Al snel kom je er achter hoe groter het scherm, hoe hoger de prijs gaat worden. Je zou het liefst een 80 tot 100 inch beeld in je huiskamer willen hebben. Maar dan word de telvisie gelijk 10 duizenden euro’s. Jammer toch?
 Een Short throw beamer of ultra short throw beamer kan wel eens een oplossing zijn voor deze situatie. Je betaald een lagere prijs dan een enorm grote televisie en kan beelden tot wel 130 inch projecteren van slechts centimeters afstand. Gewoon vanaf je dressoir.

 

Short throw vs televisie

Het verschil tussen een short throw beamer (een beamer op korte afstand) en een televisie is het formaat van het product en het beeld. Een beamer is vaak een kleine kast die wegvalt tegen zijn omgeving terwijl een televisie een groot en zwart beeld in de woonkamer geeft als hij niet aan staat. Dit vinden de meeste mensen niet prettig. Zeker niet in een design woonkamer. Ook het beeld is vele malen groter dan bij een televisie. En de betere projectoren hebben ook veel betere contrastverhoudingen, en dus een betere beeldkwaliteit, dan de meeste tv's. Short-throw projectoren een waardige vervanger zijn voor de huidige televisie, maar ze kunnen er wel flets uitzien bij te veel omgevingslicht. Maar het leven gaat vrij snel en de technologie nog sneller. Dus waarom heeft niet iedereen een short throw beamer in de woonkamer? Of gaan we hier wel naar toe? Met de huidige technologie waarbij alle apps van de smart tv ook op de beamer staan, denken wij van wel, en vele beamer merken ook.

short throw vs tv

Beamer vs tv

Met projectoren zijn de visuele specificaties iets anders dan wat je zou zoeken in een televisie, en aangezien je niet vaak op zoek bent naar een nieuwe projector, kan het zijn dat je je afvraagt wat je moet zoeken. Daarom gaan we eerst in op de volgende vraag:

Waarom een short throw beamer?

Met een short throw projector kunt u op korte afstand een groot beeld projecteren. Zo kunt u zelfs in de kleinste ruimtes een projector gebruiken. Ze zijn geschikt voor presentaties in klaslokalen of vergaderzalen. U kunt een 4K short throw projector ook zonder problemen gebruiken als thuisbioscoopprojector. Door een short throw projector dicht bij het projectievlak te plaatsen, loopt niemand door het beeld heen. Met een ultra short throw projector kunt u genieten van een 100-inch beeldformaat vanaf 10 centimeter afstand.

Wat is een short throw beamer?

We kunnen projectieverhoudingen grofweg indelen in vier groepen. Hou er wel rekening mee dat dit eerder richtlijnen zijn en geen harde regels.

  1. Long throw: 2,5:1 en groter (100” beeld vanaf 5,5m en verder). Dit zijn projectoren voor conferentiezalen en zijn gezien de vereiste plaats zelden geschikt voor thuisgebruik.
  2. Standard throw: 2,5:1 tot 1,2:1 (100” beeld tussen 5,5m en 2,64m). In dit bereik vind je de meeste thuisbioscoop projectoren. Ze zijn ook vaak uitgerust met een zoomlens.
  3. Short throw: 1,2:1 tot 0,35:1 (100” beeld tussen 2,64m en 0,77m). Zoals je merkt kunnen deze projectoren al heel wat dichter bij het scherm staan.
  4. Ultra Short Throw: 0,35:1 en kleiner (100” beeld vanaf 0,77m en dichter). De projector staat extreem dicht bij het scherm.

Short throw vs Long throw

Het verschil dus tussen short en long throw is dus niets meer dan de afstand waarom je de beamer plaatst. De verhouding van het scherm ten opzichte van de beamer. Uitgedrukt in een verhouding van 2,5:1 tot 0,35:1. Dat wil zeggen 2,5 keer de afstand in verhouding tot het scherm. Ook de doeleinde zullen hiermee verschillen. Zo zul je dus een long throw herkennen uit een bioscoop omgeving en een (ultra) short throw thuis gebruiken voor op het dressoir.

Ultra Short Throw voordelen

Een UST-projector heeft een aantal unieke voordelen:

  • Heel wat gewone projectoren moet je ophangen, vaak achteraan in de kamer, en dat is toch extra gedoe. Een UST-projector levert groot beeld, staat vlak bij het projectieoppervlak, en schijnt zijn beeld vrij sterk naar boven. Hij kan daarom vaak de plaats innemen van een tv, meestal zelfs op je bestaande meubel. Dat is in heel wat woonkamers een pak handiger. En ben je gelijk van het zwarte vlak (tv) af in de woonkamer.
  • Omdat de projector vooraan staat, is het aansluiten van bronnen te vergelijken met een televisie. Dat betekent dat je geen superlange HDMI-kabel moet voorzien om tot bij de projector te geraken. Over kabels vallen is dan ook heel wat minder waarschijnlijk, en kabels wegwerken is eenvoudiger.
  • Mensen die door het beeld lopen, of per ongeluk jezelf verblinden door in de lens te kijken is verleden tijd.
  • UST-projectoren zijn vaak bedoeld voor de woonkamer, en geven dus flink wat licht. Verduisteren is daarom minder noodzakelijk.

ultra short throw beamer

Short throw 4k beamer

Net als bij elke beamer heb je bij short throw projectoren ook een verschil in de kwaliteit van het beeld. Zo heb je bijvoorbeeld short throw HD beamers en short throw 4K beamers. Om mee te gaan met de huidige nieuwe standaard van de tv beschikken de nieuwere modellen allemaal over 4K. Dit zorgt ervoor dat de keuze voor een beamer in plaats van een tv steeds aantrekkelijker word. Zo hoeft de beamer tegenwoordig ook niet meer lang voor te verwarmen en staan de meeste apps zoals je die gewend bent van een smart tv gewoon op de beamer of kun je deze direct vanaf de mobiel streamen. En kwa prijs zit je voor een 4K short throw beamer tussen de 1400 en 3600 niet ver uit de buurt van de smart tv. Met een veel groter beeld.

optoma cinemax p2 afstand tot muur

Prijs

Projectoren kunnen behoorlijk prijzig worden als je niet voorzichtig bent. Je kunt gemakkelijk hetzelfde uitgeven, zo niet meer op een projector dan op een grote televisie. Wij hebben hier wat modellen geselecteerd die wellicht interessant zijn om te overwegen bij het aanschaffen van een (ultra) short throw beamer of 4k short throw beamer.

 

Naam

Specs

 

Optoma UHZ65UST

4K UHD

 

LG HF85JS

HD

 

Samsung LSP7T

4K UHD

 

BenQ W2700

4K UHD

 

Epson EH-LS500B

4K UHD

 

Optoma CinemaX P2

4K UHD

 

 

Je zult merkbare verschillen zien tussen prijzen, maar voordat je overgaat tot aanschaf van zo’n short throw projector, zorg er dan voor dat je weet hoeveel je wil uitgeven. Het is makkelijk om te worden overweldigd door het aantal van de technische specificaties van deze duurdere apparaten. Maar laat je daar niet door af leiden. Ook betekend duurder niet altijd beter. Er zijn “goedkopere” modellen die betere resultaten behalen dan duurdere. Kom je er niet uit? Dan kun je ons altijd opbellen of een mail sturen.

Conclusie

Er is geen tekort aan beschikbare projectoren op de markt. Maar als u niet veel ruimte heeft, of als u geen enorme projector aan het plafond wilt laten hangen, moet u toch eens overwegen om een short throw projector aan te schaffen. Er zullen in de toekomst steeds meer huishoudens zijn die op deze manier tv gaan kijken. Omdat mensen een steeds groter beeld willen, maar geen duizenden euro’s willen uitgeven. Of omdat het gewoon te groot word om te verplaatsen.

projector vs tv

Veel van de projectoren van hierboven kunnen een beeld op slechts enkele centimeters van de muur  afbeelden. Maakt u eerst een keuze tussen HD en 4K en let vervolgens op het aantal lumen en contrast. (meer hierover weten? Lees dan hier.. ) Hierna kunt u met een gerust hart een keuze maken.

Onze keuze

Het was lastig om een keuze te maken tussen de verschillende short throw beamers, maar wij hebben gekozen voor het design in combinatie met de functionaliteit. En als winnaar is bij ons de SAMSUNG LSP7T naar voren gekomen. Dit model is wel duurder maar omvat veel gebruiksgemak door de voor geïnstalleerde apps zoals Netflix e.a. hierdoor hoef je niet te streamen met je mobiel en word dit een waardige vervanger voor de huidige tv.

samsung lsp7t in woonkamer


Dit wil niet zeggen dat andere types niet goed zijn, voor een standaard beamer in de woonkamer zouden wij de BenQ W2700 als tweede willen aanwijzen. Ook al is dit de goedkoopste uit het rijtje presteerde deze beter dan zijn concurrenten.

Heb jij hulp nodig bij het uitzoeken? Bel of mail ons gewoon en stel je vragen.. Daar zijn we voor!

advies nodig? bel ons

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0