Long Throw Beamer | Een projector voor een grote afstand en grote zalen

Long Throw Beamer | Een projector voor een grote afstand en grote zalen

1 reactie minuten lezen
Vaak zijn mensen op zoek naar een projector voor een korte afstand. Maar soms ook naar een projector voor juist de lange afstanden. Dit noemen we een “Long Throw projector”. Maar waarschijnlijk een van de meest cruciale en vaak over het hoofd geziene vragen is het verschil tussen short throw projectoren en long throw projectoren.

Een long throw projector kopen

Bij de aanschaf van een nieuwe projector zijn er een aantal verschillende factoren waar klanten rekening mee moeten houden. Deze variëren van de helderheid van de projector tot de resolutie die ze bieden. Ze moeten ook overwegen hoe de projector effectief kan worden gemonteerd in hun projectieruimte. Vaak zijn mensen op zoek naar een projector voor een korte afstand. Maar soms ook naar een projector voor juist de lange afstanden. Dit noemen we een “Long Throw projector”. Maar waarschijnlijk een van de meest cruciale en vaak over het hoofd geziene vragen is het verschil tussen short throw projectoren en long throw projectoren. En wat is dit verschil nu precies?

Vaak (maar niet altijd) geeft een projector aan bij het noemen van het typenummer of het een short-throw of long-throw projector is door twee letters aan het eind van het modelnummer, zoals bij de BenQ HT1085ST. De "ST" aan het einde van het model staat voor - u raadt het al - "short throw". Maar wat betekent "throw"? De throw ratio van een projector is de verhouding tussen de grootte van het beeld (breedte) en de afstand van het scherm tot de projector.

Short Throw vs. Long Throw Projectoren

De projectieafstand is een van de belangrijkste factoren om in de gaten te houden als je een nieuwe projector koopt. Short throw modellen plaats je vaak op een korte afstand waar je long throw beamers op een langere afstand plaatst.

Het verschil in de throw-afstand van een projector wordt bepaald door het type lens dat wordt gebruikt, waarbij long throw beamers over het algemeen goedkoper zijn om te bouwen dan short throw vanwege de kwaliteit van het glas dat nodig is om ze te laten werken.

Short Throw vs. Long Throw vs. Ultra-Short Throw

Alle short of long lens metingen, ongeacht het merk, worden gecategoriseerd door het bereik van de projector in relatie tot het scherm om een 100″ beeld te creëren.

wat is een long throw projector

Long throw projector

Bij long throw modellen is er soms meer dan 3 meter ruimte nodig tussen de projector en het scherm om de limiet van 100″ schermgrootte te halen. Het voordeel van long throw is dat ze perfect zijn voor grote zalen of tentoonstellingsruimten, zoals bedrijfspresentaties, gebedshuizen, een openluchttheater of concertgebouwen. Of als je een grote kamer thuis hebt, zijn ze ook een prima thuisbioscoopprojector. Beweeg je ze echter dichterbij, dan krijg je geen groter beeld, maar krimpt het beeld, waardoor ze minder bruikbaar zijn in thuisbioscoopopstellingen en kleinere ruimten.

Je krijgt dus op een korte afstand een heel erg klein beeld te zien. Terwijl je bij een short throw model op dezelfde afstand een veel groter beeld te zien krijgt.

Short throw projector

Short throw projectoren daarentegen hebben lenzen die een veel groter beeld kunnen creëren vanaf kortere afstanden, of 100″ vanaf ongeveer een meter of minder bij bepaalde modellen. Ze kunnen worden gebruikt op een muur of een projectiescherm. Het eerste voordeel van een short throw projector is ook een van de meest voor de hand liggende: minder ruimte tussen de projector en het scherm betekent minder ruimte voor mensen om in de weg van het licht van de projector te komen.

Hoe korter de projectieafstand, hoe kleiner de kans dat iemand de opname verpest.

Short throw projectie is perfect voor huizen, appartementen of ruimtes met weinig vierkante meters, maar dat gemak gaat ook gepaard met hogere kosten. Gemiddeld zult u tussen de 100 en 250 meer moeten uitgeven voor twee vergelijkbare projectoren, waarbij het enige verschil de projectiecapaciteit van de lenzen is. Een goed voorbeeld hierin zijn de HD29HE en HD29HST van Optoma.

De korte projectieafstand kan in kleine ruimtes dus een uitkomst bieden. Het is dezelfde reden waarom reizigers ze graag gebruiken als zakelijke projector. Het levert een groter beeld vanaf een kortere afstand. Dit zijn ook min of meer draagbare projectoren omdat ze meestal kleiner zijn.

Ultra short throw projector

Als laatste zijn er de "ultra-short throw" projectoren, die een beeld kunnen creëren tot 100″ vanaf een afstand van slechts 15cm. Dat is vast groter dan je huidige flatscreen. Deze ultra short throw projectoren worden meestal gebruikt voor commerciële of zakelijke toepassingen, hoewel ze nuttig kunnen zijn in kleinere huizen of appartementen waar de ruimte nog krapper is dan bij een standaard short throw projector. Helaas zijn de lenzen die een ultra-short throw mogelijk maken ook een stuk duurder, en daarom zijn ze voornamelijk gereserveerd voor duurdere home cinema of zakelijke toepassingen. Bekijk bijvoorbeeld de Samsung LSP7T Ultra Short.

Verwisselbare lenzen

Als u op zoek gaat naar een long throw projector. Kunt u natuurlijk een standaard model uitkiezen. Maar vaak vragen grote ruimtes om een passend resultaat en is geen enkele ruimte hetzelfde.
Hier kunt u gebruik maken van beamers die gebruik maken van verwisselbare lenzen. Zo kunt u de afstand zelf bepalen waar u de beamer plaatst. Een goed voorbeeld hiervan is de Epson EB-L1070U. Dit model word geleverd zonder lens. Waarna u zelf de afstand kunt bepalen waar u de beamer zou willen plaatsen. Daarna word er gekeken welke lens hiervoor het beste geschikt is. Zo heeft u de ultieme vrijheid als het gaat om Long of Short throw.  

epson verwisselbare lenzen

Conclusie

Het is erg belangrijk om te weten op welke afstand u de beamer gaat plaatsen. Maar als u op zoek bent naar een beamer voor welke afstand dan ook zijn er voldoende mogelijkheden om dit te realiseren.
Dit kan door te kiezen uit de standaard beamers die aangeboden worden, of door gebruik te maken van speciale lenzen. Houd er wel rekening mee dat u een beamer kiest die daarnaast ook voldoende lichtopbrengst heeft voor uw locatie.

Mocht u vragen hebben over het aanschaffen van een beamer voor uw ruimte. Neem dan contact met ons op en wij kunnen u helpen met passend advies voor uw situatie.

neem contact op voor beamer advies

H.v.dooren Geplaatst op 10/19/2023

wat een duidelijk arikel.
geeft u ook advies?
mijn vraag is deze; projector staat o 750cm scherm is 350 breed. welke projector kan dat?
Met vriendelijke groet.
Hans van Dooren

Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0