Een digitaal whiteboard voor kantoor of digitaal schoolbord in de klas. Wat is er en welke moet ik kopen?

Een digitaal whiteboard voor kantoor of digitaal schoolbord in de klas. Wat is er en welke moet ik kopen?

2 reacties minuten lezen
Een digitaal whiteboard om te brainstormen of om op te schrijven. Online en Offline gebruiken voor meetings, taal en tekenen, of om les te geven als digitaal schoolbord, hoe werkt het? Wij leggen het uit..

In deze Blog:
Digitaal schoolbord

Digitaal Whiteboard
Digitale Flipover


Digitaal schoolbord

In een groot tempo verschenen digitale schoolborden en digitale whiteboards in de basisscholen. Na een tijd van gebruik kwamen de eerste resultaten naar boven, die waren erg duidelijk, nog nooit waren nieuwe hulpmiddelen in de klas zo effectief gebleken als de digitale schoolborden. Nu er zoveel borden in de klas staan, is de vraag of het digibord kan helpen om het onderwijs effectiever te maken. Wat is de mate waarin deze bijdragen aan de effectiviteit van het onderwijs en mogelijke de gebruikssituaties waarin het bord toegevoegde waarde kan hebben. Maar laten we eerst eens kijken wat er mogelijk is en wat het allemaal betekend:

digitaal schoolbord

Wat is een digitaal schoolbord?


Het digitaal schoolbord (vaak afgekort tot digibord) is een digitale versie van het klassieke schoolbord waarop met krijt werd geschreven of het whiteboard waarop met een gekleurde stift kon worden geschreven. Andere namen die worden gebruikt zijn elektronisch schoolbord of digitaal tekenbord. Het voordeel van het digitale schoolbord boven het oude schoolbord is de grafische gebruikersomgeving, die door middel van speciale software gebruikmaakt van de mogelijkheden van een computer.

digitaal schoolbord met software

Een nadeel is dat bij het schrijven van gewone tekst op het digitale schoolbord enige vertraging kan optreden. Maar niet bij elk bord is dit het geval.
Er zijn verschillende manieren om een digitaal schoolbord te creëren:

Met een beamer op het scherm

Met een beamer wordt het computerbeeld op het bord geprojecteerd. Doorgaans is op die computer ook speciale software geïnstalleerd die het bord activeert en aanstuurt zodra de computer wordt opgestart. Meestal moet de eerste maal, en telkens wanneer de beamer of het bord worden verplaatst, het bord gekalibreerd worden. Via de software wordt elk contact met (of benadering van) het bord (met stift en/of vinger) omgezet in een muisklik of digitale markering.

digitaal schoolbord met een beamer

Met een Touchscreen display

Touchscreen- en elektromagnetische borden worden (optioneel) op de computer aangesloten met een USB- of seriële kabel. Bij de infrarood- en 20 point-touch schermen daarentegen kan het op zichzelf staand display omgezet worden in een interactief schoolbord.

viewboard digitaal schoolbord

Wat is het verschil tussen de technologie achter deze displays?

  • Touchscreen- Twee elektrisch geleidende folie’s, gescheiden door een dun laagje lucht. Raken de laagjes elkaar (door druk), dan wordt contact gemaakt, waarbij de (X,Y) coördinaten worden doorgegeven. Bij deze technologie is het bordoppervlak zacht. Het kan beschreven en aangetikt worden met een pen, of met de vinger.
  • Elektromagnetisch- Hier reageert een net van dunne kabels achter het bord met de spoel in de stift om de (X,Y) coördinaten te bepalen. Stiften kunnen actief zijn (met batterij of kabel) dan wel passief (wijzigen elektrische signalen van het bord zelf, maar hebben geen eigen stroomvoorziening). Dit type bord heeft doorgaans een hard oppervlak, en werkt alleen met speciale stiften. De vinger kan hier niet gebruikt worden.
  • Andere typen borden maken gebruik van laser, infrarood en ultrasoon, al dan niet in combinatie. Bij deze typen wordt de positie van de stift gedetecteerd op het moment van de klik, en niet de aanraking van het scherm.

 

Het digitale schoolbord is dus inmiddels al enige tijd in de klas te vinden. En bij vele mensen dus al bekend. Wat betekent dit voor de motivatie van de kinderen in de klas?

De motivatie van de leerkracht en leerlingen worden vergroot doordat er geen statische lessen worden gegeven, maar dat kinderen worden betrokken bij de lessen en interactief mee kunnen doen. Het voordeel voor de leerkracht is tevens dat alles kan worden opgeslagen. Je bent dus nooit onverhoopt werk kwijt. Nog een ander interessant item is om na te gaan of het bord daardoor of daarnaast nog kan leiden tot effectiever onderwijs. Maar dit is een eeuwenlange discussie over wat effectief onderwijs is. En dit is constant in beweging. We weten in ieder geval een aantal zaken die wel bekend zijn over het digitale schoolbord. Het verhoogt de doelgerichtheid, betrokkenheid en beter inzicht in de persoonlijke prestaties van de leerlingen.

online leren met digitaal schoolbord

Visuele aspecten

Met een digibord is het mogelijk om door de verbeterde visuele ondersteuning en toegenomen interactiemogelijkheden de kwaliteit van de instructie en de begeleiding toe te laten nemen. Iets wat met name de risicoleerlingen en de gemiddelde leerlingen sterk ten goede kan komen. Die veelal visueel zijn ingesteld.

Extra tijdwinst

Het digibord heeft absoluut een toegevoegde waarde als het gaat om het bieden van extra leertijd. Dit heeft alles te maken met de mogelijkheden om gegeven instructie en oefenstof op te slaan en met één klik weer tevoorschijn te halen. Een kortere of langere herhaling van de leerstof is daardoor veel makkelijker geworden en in de praktijk zien we dan ook dat dit vaker gebeurt.

schoolbord digitaal tijdswinst

Schrijven op een digitaal schoolbord

Op een digitaal schoolbord kan worden geschreven met de vingers of met speciale pennen die worden geleverd met het digitale bord. Zo kan iedereen direct meedoen met de les en bied het extra comfort om even snel een aantekening te maken.

schrijven op een digitaal schoolbord

Lesgeven met een digitaal schoolbord

Lesgeven met een digitaal schoolbord is anders dan de traditionele manier van lesgeven en vereist enige kennis van de apparaten en software waarvoor gekozen word. Op het moment dat een leraar zich goed in de materie heeft verdiept zijn er slechts alleen voordelen voor een effectievere les. Heeft de docent geen idee wat er gebeurd kan het enigszins verwarrend overkomen en kan er veel tijd verloren gaan die anders aan een les was besteedt.

lesgeven met digitaal schoolbord

Een aantal voordelen:

  • Alles wat geschreven wordt kan opgeslagen en bewaard worden om later te hergebruiken.
  • Lessen en presentaties voorbereiden met een digibord gaat gemakkelijker. Een goed voorbereide digitale les of presentatie zorgt ervoor dat er veel meer tijd over blijft om de kinderen echt dingen te leren.
  • Leerlingen blijven beter geconcentreerd doordat het bord interactiever is. De statische tekst op een ‘ouderwets’ krijtbord gaat eerder vervelen dan de regelmatig veranderende teksten op een digibord.

Waar vind ik een goedkoop digibord?

Een van de betere digitale schermen op dit moment voor een aantrekkelijke prijs komen van ViewSonic. Dit merk heeft een aantal schermen op de markt gebracht die afgestemd zijn voor het lesgeven in het klaslokaal. Zo hebben wij bij Beamer-winkel.nl een aantal schermen van ViewSonic, de Viewboard serie. Deze serie maakt het mogelijk om door middel van infrarood of 20 point touch schermen digitaal les te geven. De klaslokaal software die hierbij nodig is, is gratis te downloaden via de MyViewBoard omgeving. De schermen kunnen digitaal beheerd worden door de IT afdeling van de school en beschikt over een speciaal blauw filter dat de ogen van de kinderen ten goede komt.

beheer viewboard

Digitaal schoolbord kopen
Bent u van plan om een digitaal schoolbord te kopen, of wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor het gebruik van een ultra short throw beamer in combinatie met een whiteboard? Dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen via 085-0600088 of mail ons naar [email protected] wij kunnen u van de juiste informatie voorzien of een offerte opmaken voor uw school of organisatie. Bekijk de volgende digitale schoolborden:

ViewSonic IFP6550 
ViewSonic IFP7550

 

Digitaal whiteboard

Wat is een digitaal of interactief whiteboard?

Van directiekamers tot vergaderzalen, een digitaal whiteboard maakt grenzeloze samenwerking en eindeloze innovatie mogelijk. Ontworpen om teams te helpen verbinden, samen te werken en te creëren, levert een digitaal whiteboard precies wat u nodig hebt om uw ideeën vooruit te helpen. Gemaakt om vergaderingen en meetings effectiever te maken en visueel duidelijker te presenteren. Een digitaal whiteboard is de opvolger van de ouderwetse versie waar je met stiften op kon tekenen en dit vervolgens weer moest uitwissen. De digitale versie bied zowel mogelijkheid om offline als online samen te werken met mensen in dezelfde ruimte of juist ver weg door de vaste camera aan het scherm.

digitaal whiteboard in vergadering

Digitaal whiteboard online

Door het gebruik van een digitaal whiteboard in een vergaderruimte is het mogelijk om online te werken met mensen aan de andere kant van de wereld. Dor gebruik te maken van speciale software ontstaan er vele mogelijkheden zoals het gebruik van Microsoft teams of zoom, scherm delen of mirrorcast direct zichtbaar voor alle deelnemers. Het is dus eigenlijk een alles in 1 oplossing om zowel binnen je organisatie als ver weg direct een presentatie te houden en te delen. Alles wat word opgeschreven kan direct worden opgeslagen en gedeeld. Tevens krijg je meer inzicht in prestaties en kunnen resultaten uit het verleden worden gemeten met de huidige status van het bedrijf.

digitaal whiteboard online gebruiken

Touchscreen whiteboard met software

De meeste digitale whiteboards van vandaag beschikken over verbluffende 4K technologie in combinatie met een 20 punts aanraakscherm van gehard glas zoals je die kent van een Iphone. Deze schermen reageren direct en zijn haarscherp. Vaak voorzien van een HD camera en microfoon. En beschikken over meegeleverde software of te downloaden gratis updates en software afgestemd op jouw bedrijf. Eventueel zijn er mogelijkheden om software op maat te laten ontwikkelen.

digitaal whiteboard software

Zoom, Microsoft teams en online meetings

In deze periode waarin we leven zien we de vraag naar thuiswerken of in kleine groepen steeds populairder worden. Ook de digitale whiteboards gaan hierin mee en ondersteunen video vergaderen zoals Zoom, teams en vele andere. Er zijn ook touch displays die gebruik maken van een samenwerking met Microsoft om de integratie vanaf je laptop eenvoudig en soepel te laten verlopen. Deze displays heten zogenaamde “Windows Collaboration Displays” en zijn voorzien van een speciaal certificaat die dit aangeeft. Kies je voor een scherm met dit certificaat weet je zeker dat alles soepel en helder verloopt.

windows collaboration display

Digitaal whiteboard kopen

Een digitaal whiteboard kopen is een investering in het bedrijf waar je werkt. De kosten voor een traditioneel whiteboard liggen tussen de 300 en 700 euro. Waar de kosten van een digitale versie tussen de 1500 en 9000 euro liggen. Een stuk hoger dan de traditionele versie. Maar het gebruiksgemak en de inzichten die je erdoor krijgt in combinatie met de eindeloze mogelijkheden tot software en updates verdienen zichzelf al snel terug. Ook bespaar je op de tal van keren dat je weer whiteboard markers moet aanschaffen omdat deze snel leeg zijn of niet te vinden zijn wat weer zorgt voor frustratie en onrust voor de presentatie. Een digitaal whiteboard kopen is een slimme investering. Bekijk de volgende opties:

ViewSonic ViewBoard IFP6570 
ViewSonic ViewBoard IFP8670
Sharp PN-CD701

Heb jij hier hulp bij nodig? Vraag ons gerust naar de mogelijkheden. Bel ons op 085-0600088 of mail naar [email protected]

 

 

Digitale flipover

Er is nog een item wat we niet moeten vergeten. De digitale flipover. De Samsung Flip is hier een bekende van. Dit bied vergelijkbare functies van het digitale whiteboard maar heeft geen camera en microfoon. Het verschil zit hem in het feit dat dit digitale flipover speciale software bied om alles veilig binnen de vergaderruimte te behouden. Een echte “papieren” ervaring. Er is inmiddels een vernieuwde versie van de oudere Samsung Flip. Deze Samsung FLiP 2.0 is een 55 inch interactief flipover met tal van functies. Uiteraard met behoud van zijn veelgeprezen eenvoud in gebruik. Met deze nieuwe generatie FLiP kunnen teams nog slimmer, sneller en beter (samen)werken.

digitale flipover

Wij zijn opnieuw enthousiast over de nieuwe Samsung FLiP 2.0. Deze digitale flipover is geschikt voor iedere gebruiker zonder technische voorkennis nodig te hebben. Iets waar zowel facilitair beheerders als gebruikers erg blij van worden.  Samsung Flip biedt gebruikers een soepele en vertrouwde pen-naar-papier schrijfervaring in verschillende beschikbare kleuren, stijlen en diktes. Maximaal 4 personen kunnen tegelijkertijd schrijven vanaf hun eigen device. Bovendien kunnen gebruikers de tekeningen snel wissen met vinger- of handpalm vegen. Samsung Flip heeft tot 20 pagina's schrijfruimte per rol, zodat gebruikers naadloos door pagina's kunnen bladeren. Bovendien zorgt de Flip ervoor dat vertrouwelijke vergaderinformatie in de juiste handen blijft. Het versterkte vergrendelingssysteem stelt gebruikers in staat om gevoelige inhoud uit het zicht te beschermen.

samsung flip 2.0 project

Conclusie

Zo zijn er dus tal van mogelijkheden om in het huidige tijdperk te kiezen voor een digitale versie van de oudere schoolborden of whiteboards. Maak je bedrijf of klaslokaal efficiënter en krijg meer inzicht en tijdswinst door gebruik te maken van een digitaal scherm. Gebruik de vaak gratis software of laat software op maat maken voor het bedrijf of de school waar je voor werkt. Bereid presentaties eenvoudiger en mooier voor, en kies voor betrokkenheid van de aanwezigen door de interactie met het scherm.

klantenservice beamer-winkel.nl

arthur van reijsen Geplaatst op 12/14/2020

Jazeker Jannine,
Neem even contact op met onze klantenservice via 085-0600088 en ze helpen u graag verder!
Met vriendelijke groet,

Arthur

jannine bleker Geplaatst op 12/14/2020

Kunnen wij ook een offerte krijgen?

Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0