Edge blending - Een complete muur of 360 graden projecteren

Edge blending - Een complete muur of 360 graden projecteren

0 reactie minuten lezen
Een ervaring creëren met 360 graden projectie en edge blending. Gebruik meerdere beamers tegelijk om een volledige muur of hal te projecteren. Stapelbaar of edge blenden. Blog.

Wat is edge blending van een beamer?

Edge blending is een techniek die wordt gebruikt om het visueel combineren van verschillende geprojecteerde beelden in een enkel naadloos beeld te maken. Deze methode wordt technisch aangeduid als "edge blending" omdat de geprojecteerde beelden naast elkaar of boven elkaar staan. Dit word bereikt door meerdere projectoren eenzelfde beeld te laten weergeven.

Om de effecten van een tentoonstellingen te maximaliseren, kunnen grote tentoonstellingsruimten, zoals musea, speelplaatsen of congreszalen, gebruik maken van edge blending via meerdere projectoren om een speciaal breedbeeldeffect te bereiken. Dit trekt de aandacht van de kijkers met grote afmetingen, hoge lichtopbrengst en enorme pixel-count. Multi-projectie is daarom een veelvoorkomend en belangrijk onderwerp in projectortoepassingen voor groot zakelijk gebruik.

Multi-projectie oftewel edge blending wordt mogelijk gemaakt door twee of meer projectoren om samen een beeldscherm te verkrijgen dat groter is in omvang en resolutie dan een losse projector aan zou kunnen. De projectie wordt als goed beschouwd wanneer de kijkers zich niet bewust zijn van het feit dat de projectie door meerdere projectoren wordt gerealiseerd. In plaats daarvan lijkt het voor hen van één enkele projector te komen, dit is de meest geslaagde naadloze overvloeiing van randen. Zoals de afbeelding hieronder weergeeft.

edge blending projector

Waarom Edge Blending?

1. Naadloze Visuals

Het belangrijkste voordeel van Edge Blending is het vermogen om naadloze visuals te produceren over grote projectieoppervlakken. Door de randen van aangrenzende projecties te mengen, worden storende randen en overgangen geëlimineerd, waardoor een uniform beeld ontstaat dat eruitziet als één enkel scherm.

2. Verbeterde Beeldkwaliteit

Door meerdere projectoren te gebruiken om een enkel beeld te produceren, kan Edge Blending resulteren in een hogere helderheid, contrast en resolutie dan een enkele projector kan bieden. Dit zorgt voor een verbeterde beeldkwaliteit en een meer meeslepende kijkervaring voor het publiek.

3. Artistieke Vrijheid

Edge Blending biedt kunstenaars en ontwerpers de vrijheid om creatieve en unieke visuele presentaties te maken. Door projecties te combineren en te overlappen, kunnen ze complexe en dynamische beelden creëren die de grenzen van traditionele projectietechnieken overstijgen.

Toepassingen van Edge Blending

Edge Blending wordt gebruikt in een breed scala van toepassingen en industrieën, waaronder:

1. Evenementen en Tentoonstellingen

Bij grote evenementen en tentoonstellingen worden vaak meerdere projectoren gebruikt om indrukwekkende visuals te creëren die de aandacht van het publiek trekken en vasthouden. Edge Blending maakt het mogelijk om naadloze, brede beelden te produceren die de hele ruimte vullen en de sfeer versterken.

2. Theaters en Podia

In theaters en op podia wordt Edge Blending vaak gebruikt om achtergronden, decors en speciale effecten te creëren die de voorstelling verrijken en verbeteren. Door projecties te combineren en te overlappen, kunnen ontwerpers dynamische en meeslepende visuele landschappen creëren die het verhaal tot leven brengen.

3. Architecturale Verlichting en Mapping

Edge Blending wordt ook toegepast in architecturale verlichting en mapping-projecten om gebouwen en structuren te transformeren in levende kunstwerken. Door projecties nauwkeurig af te stemmen op de vormen en contouren van een gebouw, kunnen ontwerpers adembenemende visuele effecten creëren die de grenzen van de werkelijkheid tarten.

Hoe sluit ik meerdere projectoren op elkaar aan?

Het aansluiten van meerdere projectoren kan op verschillende manieren. Vaak kun je door middel van speciale en zeer dure software de beamers met elkaar koppelen. Tegenwoordig is dit een stuk makkelijker en kun je zelfs met een enkele HDMI kabel 2 projectoren koppelen. Ze zullen dan niet gelijk een beeld weergeven. Er zijn beamers die dit met een druk op de knop kunnen, dit zijn twee simpele beelden naast elkaar. Let er dan wel op dat de beamer die je aanschaft dit ook kan. Dit zijn echter wel de goedkopere "installatie" beamers. En zullen dus een enkel beeld verdubbelen. 

Voor grotere projecten of installaties heeft u wat meer kracht nodig. 
De duurdere projectoren uit het professionele segment maken hiervoor gebruik van meegeleverde software of optionele camera om de beelden te koppelen. Denk hierbij aan de Epson projectoren met de gecombineerde optionele ELPEC01-camera. Deze maakt eenvoudige stapelfuncties mogelijk.

Wanneer gebruikt u projectoren en wanneer beeldschermen voor uw videowalls?

Projectoren zijn verreweg de meest kosteneffectieve manier om een enorm gebied te bedekken met een bewegend beeld. En met de geschikte oplossing kunt u meerdere projectoren samenvoegen om een enorme wandprojectie te creëren tegen een fractie van de kosten van het kopen van meerdere led schermen. Als voorbeeld: U wilt 3 muren volledig voorzien van beeld. Hiervoor kunt u 6 projectoren gebruiken ten opzichte van 40 led schermen.

Projector videowalls werken eigenlijk hetzelfde als display videowalls - aangrenzende beelden naast elkaar weergeven. Maar in tegenstelling tot een display-videowall kunt u met een projectorvideowall een écht naadloos beeld bereiken door de randen ervan te laten overlappen (edge blending). Hierdoor heeft u geen zwarte randen tussen het beeld zoals u bij displays wel heeft.

Een nieuwe wereld met edge blending

Projector gebaseerde video walls openen een geheel nieuwe wereld van visuele weergave en kunnen ideaal zijn voor een breed scala van toepassingen, van digital signage tot virtual reality en zelfs wetenschappelijke visualisatie. Ze voegen een nieuw niveau van flexibiliteit toe aan videowall-implementaties, gezien het feit dat u niet langer gebonden bent aan een fysiek display.

Deze technologie is echter nog verre van mainstream, maar zal blijven groeien naarmate de prijs van edge blending projectoren daalt.

epson edge blending

Edge blending epson projectors

Epson is verreweg de beste op het gebied van edge blending. Epson heeft natuurlijk een hele rang aan professionele projectoren voor de grotere zakelijke markt. Met zijn verwisselbare lenzen en 360 graden installatie, biedt epson hier precies wat nodig is voor complete videowalls. Een leuke bijkomstigheid is dat de meeste professionele Epson projectoren een functie op de projector hebben die edge blending eenvoudig maakt. Je kunt vanuit het menu van de beamer zelf edge blending instellen. Hierdoor heb je geen moeilijke software nodig en dit vergemakkelijkt het proces. Zo kan iedereen zonder kennis gebruik maken van deze functies.

Bekijk de meest gebruikte edge blending projectoren van Epson.

edge blending

Bekijk de Video van Epson over Edge Blending

Conclusie

We zien langzaam dat de wereld zich klaar begint te stomen voor edge blending. En de vraag naar grotere video ervaringen waarbij complete bedrijfshallen voorzien zijn van projectie en bewegend beeld toeneemt. Zo kun je een complete wereld projecteren waar je letterlijk doorheen kunt lopen. Ook zal de gebruiksvriendelijkheid enorm toenemen naarmate de vraag naar edge blending toeneemt. Wij zijn in elk geval onder de indruk van het kunnen van beamers met edge blending. En dit zal alleen maar groeien.

 


Wil jij gebruik maken van edge blending? Neem contact op voor de mogelijkheden.

neem contact op met beamer-winkel.nl

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0