Een Beamer kopen? Volg eerst deze 5 stappen

Een Beamer kopen? Volg eerst deze 5 stappen

0 reactie minuten lezen
Zoek je een grote beeldprojectie die ook nog eens compact en mee te nemen is? Kies dan een beamer! Maar welke beamer moet je kiezen? Hier helpen we je graag mee.
Er zijn veel variaties in resolutie, lichtsterkte, contrast, projectietechnieken en merken. Het kiezen van een beamer kan daardoor wat lastig zijn, vandaar dat wij deze blog opgezet hebben voor jou.

Beamer kopen in 5 stappenplan

Epson EH-TW7000 3LCD 4K PRO UHD HDR

Zoek je een grote beeldprojectie die ook nog eens compact en mee te nemen is? Kies dan een beamer! Maar welke beamer moet je kiezen? Hier helpen we je graag mee.
Er zijn veel variaties in resolutie, lichtsterkte, contrast, projectietechnieken en merken. Het kiezen van een beamer kan daardoor wat lastig zijn, vandaar dat wij deze blog opgezet hebben voor jou.

Voordelen HD beamer t.o.v. HD televisies

  • Geen groot en vast kamer vullend beeldscherm, maar wel een gigantische beeldprojectie.
  • Beamers met HD resoluties hebben absoluut meer baat bij veel pixels, immers, de projectie is namelijk vaak veel groter dan bij televisie schermen.
  • Elke keer adembenemend effect bij gebruik, een beamer staat immers niet zo vaak aan als een TV.
  • Vanuit elke kijkhoek is het beeld goed te zien.
  • Enorme projectie mogelijkheden die eenvoudig verplaatsbaar of mee te nemen zijn.
  • Bij (grotere) projecties zijn beamers al snel kostenbesparend ten ozichte van televisieschermen.

Waar moet je op letten bij de kopen van een beamer?

Inhoud:
Stap 1: Handige vragen vooraf
Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Stap 3. Plaatsing
Stap 4. Connectiviteit
Stap 5. Budget

Stap 1: Handige vragen vooraf

  • Waar ga jij de beamer voornamelijk voor gebruiken?
  • Weet je hoe breed de projectie moet worden?
  • Weet je wat de afstand van de beamer tot het projectieoppervlak is?
  • Kan je de hoeveelheid omgevingslicht reduceren?
tv kijken op je beamer met daglicht beamer kopen

Stap 2: Situaties & lichtopbrengst

Thuisbioscoop

Thuisbioscoop beamers worden voornamelijk ‘s avonds in het donker gebruikt en hoeven daarom niet te beschikken over een sterke lamp, wanneer de ruimte beschikt over goede verduistering is dit zeker niet nodig. Sterker nog, contrastwaarden kunnen juist beter worden bij minder lichtopbrengst, omdat er een color-wheel wordt gebruikt dat is geoptimaliseerd voor donkere ruimtes. De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Budget thuisbioscoop beamers werken meestal met DLP techniek en Epson heeft enkele modellen op basis van 3LCD.

  • Kies in deze situatie een beamer met lichtopbrengst van 1.000 tot maximaal 3.000 lumen.
  • Let op het contrast. Hoger is beter.

Huiskamer / Sport / Café: Daglicht

Als je de beamer ook overdag wilt gebruiken om tv op te kijken of te gamen kun je beter een sterkere beamer nemen. Sommige zijn voorzien van een sport modus voor optimalisatie van snel bewegende beelden. Zie ook beamers voor gebruik bij daglicht.

  • Lichtopbrengst minimaal 3.000 lumen.
  • Wanneer je echt iedere dag uren TV gaat kijken overweeg dan een LED beamer, die gaan veel langer mee dan normale DLP beamers.

Gaming

Beamers die speciaal geschikt zijn om te gamen zijn meestal voorzien van een speciale gaming modus om het beeld met zo min mogelijk vertraging door te geven. Deze vertraging wordt veelal uitgedrukt als ‘input lag’ in milliseconden. Omdat er doorgaans ook overdag wordt gegamed zijn ze meestal ook voorzien van een wat sterkere lamp. Zie ook game beamers.

  • Lichtopbrengst 2.000 tot 3.000 lumen.
  • Let op de input lag. Lager is beter.
  • Vaak worden short throw beamers gebruikt.

Zakelijk

Beamers die geschikt moeten zijn voor presentaties bij daglicht zijn vaak LCD beamers met een hoge lichtopbrengst. Deze techniek zorgt voor stabiele verzadigde kleuren en je hebt geen kans op last van het rainbow effect dat soms wordt ervaren bij DLP beamers.

  • Lichtopbrengst: Minimaal 3.000 lumen

Mini beamers

Kleine beamers zijn eenvoudig mee te nemen of bijvoorbeeld te gebruiken voor een zomerse filmavond in de tuin. Met behulp van LED als lichtbron is de hitteproductie minder en zijn er modellen te vinden van slechts enkele centimeters groot. Het nadeel is de verminderde lichtopbrengst. Je kunt er echter altijd voor kiezen om in zo’n situatie de beamer dichterbij te plaatsen en het beeld te verkleinen net zo lang tot deze fel genoeg is. Potentieel handige aspecten zijn verder: beamers met accu’s dus draadloos, geïntegreerde mediaspelers, smart beamers (bijvoorbeeld Android). Zie ook mini beamers.

  • Compromis gewicht en lichtopbrengst.
  • Kwaliteit van de speakers.

Lichtopbrengst

  • De lichtopbrengst is vooral bepalend voor gebruik bij daglicht.
  • Koop een beamer voor de lichtste ruimte waarin je die verwacht te gaan gebruiken.
  • Bij indirect daglicht is het belangrijker om genoeg lumen te nemen dan te letten op contrast.
  • Bij de keuze voor een hoge lichtopbrengst wordt doorgaans ingeboet op het niveau in contrast.
  • Als de beamer vooral in het donker wordt gebruikt kies dan voor een minder sterke lamp. Meer dan 3000 lumen in een goed verduisterde ruimte is ‘overkill’. Bovendien produceert een beamer met veel lichtopbrengst meer hitte en maakt daarom meer lawaai vanwege de koelingsventilator.

Indicatie projectie 180 cm = 72 inch
• Donkere kamer > 1.000 lumen
• Schemerlicht > 1.200 lumen
• Indirect daglicht > 1.500 lumen

Indicatie projectie 300 cm = 118.1 inch:
• Donkere kamer > 1.500 lumen
• Schemerlicht > 2.000 lumen
• Indirect daglicht > 2.500 lumen

Stap 3. Op de juiste locatie te plaatsen?

Je kunt een beamer in een vaste opstelling het beste met een plafondbeugel, al dan niet op zijn kop, bevestigen aan het plafond. Bijkomend voordeel is dan de verminderde overlast van de ventilator.

Voor iedere beamer kun je met behulp van zogenaamde calculators bepalen of de afstanden die je in gedacht hebt kloppen bij het model beamer. Voor de beste nauwkeurigheid kijk je bij de fabrikant naar de calculator, zie onderaan deze pagina een overzicht van alle tools. Bij sommigen zit ook een indicatie van de lichtopbrengst bij een specifieke beeldgrootte.

Throw ratio

Wanneer je precies weet wat de afstand moet worden tussen het scherm en de beamer (throw distance, l), en de gewenste breedte (b) van het scherm, kun je de throw ratio berekenen die de beamer moet ondersteunen. Deze wordt dan: throw ratio = l/b.

Bijvoorbeeld:
Een beamer met een throw ratio van
1.5:1
betekent: Vanaf 3 meter een 2 meter breed scherm
0.5:1
betekent: Vanaf 1 meter een 2 meter breed scherm (short throw)

Zoom

Wanneer throw ratio een range betreft, bijvoorbeeld: 1,47 – 1,62:1 is dat een maat voor de zoom capaciteit van een beamer. Je kunt dan het beeld groter en kleiner maken zonder het apparaat te verplaatsen.

Beeldverplaatsing: Lens shift & Keystone correctie

Wanneer een beamer niet loodrecht op de onderkant van het midden van het te projecteren scherm (of ≠ loodrecht op de bovenkant van het midden bij plafond bevestiging) kan worden geplaatst, zijn er twee oplossingen.

1. Lens shift = Zuivere beeld verplaatsing.
2. Keystone correctie = Beamer kantelen met trapezium compressie.

Lens shift
Hiermee kan het beeld zonder kwaliteitsverlies worden verplaatst met behulp van een beweegbare lens. Bij lens shift kan nog wel een lichte vervorming van het beeld ontstaan, maar leidt niet tot echt kwaliteitsverlies. Het meest voorkomende type is vertical lens shift, maar nog geavanceerdere modellen kunnen dit ook horizontaal. Beamers met lens shift vind je vooral terug bij de duurdere LCD beamers. Bij dit doeleinde zijn er vaak strengere eisen wat betreft plaatsing en speelt de investering minder een rol. Beamers met lens shift zijn dan ook prijzig.

De mate waarin een beamer het beeld kan verschuiven wordt vaak uitgedrukt in een percentage. Bijvoorbeeld 100% verticaal betekent dat het beeld 1x zijn eigen afstand in hoogte kan worden verplaatst.

Keystone correctie
Door een beamer te kantelen kan het beeld ook worden verplaatst naar het gewenste projectieoppervlak. Een beamer hoeft dan niet meer loodrecht op de rand van het projectieoppervlak te staan. Het beeld zal echter direct vervormen in een trapezium wat dan softwarematig kan worden gecompenseerd door ‘Keystone correctie’. Hierbij wordt het beeld door de beamer in een corrigerend trapezium gecomprimeerd. Het nadeel is wel dat dit altijd zorgt voor kwaliteitsverlies van de projectie, immers, het beeld wordt aan één kant over minder pixels verdeeld. Home Cinema DLP beamers zijn vaak voorzien van deze softwarematige oplossing en zijn daardoor relatief goedkoop. Zie ook wiki: keystone effect.

keystone-beamer
Test screen Full-HD
Testbeeld 1920×1080 Full HD

Short throw

In kleine ruimtes, als er mensen door het beeld kunnen lopen of als je niet wilt beginnen aan plafondbevestiging, kun je ook kiezen voor een short throw beamer. Met een bolle lens wordt het beeld direct enorm uitvergroot waardoor deze vlak bij het te projecteren oppervlak kan (en meestal moet) staan. Ultra short throw beamers zet of hang je vrijwel tegen de muur aan en projecteren met behulp van een spiegel achterwaarts. Zie ook short throw beamers.

Stap 4. Connectiviteit

In veel situaties zal er sprake zijn van een combinatie van verschillende beeldbronnen. Denk aan Blu ray speler, TV out, PC, laptop, chromecast, console etc. Deze apparaten verbind je meestal het eenvoudigst en met de beste kwaliteit met behulp van een HDMI kabel. Je doet er verstandig aan een beamer met minimaal een dubbele HDMI aansluiting te nemen. Op den duur is het erg vervelend om steeds de kabel te verwisselen, bovendien kan de beamer dan niet per ongeluk bewegen. Óf gebruik een HDMI switch.

beamer-aansluitingen hdmi vga optoma

Oudere analoge aansluitingen bieden extra flexibiliteit en kunnen dienen als backup mogelijkheid. Denk aan VGA, S-video en composiet.

Draadloos

Er zijn ook beamers die verbinding kunnen maken met wifi en zo als netwerkbeamer kunnen worden aangestuurd. Zie ook: wifi-beamers. Ook kun je op iedere beamer met een HDMI ingang een chromecast aansluiten en bedienen vanaf je telefoon.

Stap 5. Bepaal het budget

De prijzen van beamers lopen flink uiteen. Hoe meer kleurbereik, resolutie, contrast en lens shift mogelijkheden hoe duurder.

Wat kost een Home Cinema DLP HD beamer?

  • Fatsoenlijke HD ready beamers zijn vandaag de dag te vinden vanaf € 350,- tot € 400,-
  • Fatsoenlijke Full HD beamers zijn vandaag de dag te vinden voor rond de € 500,-
  • Instap Ultra HD beamers (4K) zijn vandaag de dag te vinden vanaf rond de € 1.100,- 

 

Resolutie

De resolutie bepaalt in grote mate de prijs van de meeste beamers. Het is een belangrijke keus om te maken en vooral bij het gebruik van grote projecties is een hogere resolutie van belang. Kies voor een thuisbioscoop beamer minimaal Full HD en je stelt jezelf niet teleur. Let er dan wel altijd op dat het bronmateriaal ook in deze kwaliteit kan voorzien.

Standaard resoluties en veelvoorkomende variaties:

HD ready = 1280 × 720 pixels (ook wel 720p)
WXGA = 1280 x 800 Iets groter dan HD Ready
SXGA = 1280 x 1024 Voor presentaties met extra detail

Full HD = 1920 × 1080 pixels (ook wel 1080p)
WUXGA = 1920 x 1200 Iets groter dan Full HD

Ultra HD = 3840 x 2160 pixels (ook wel 2160p)

Niet HD
XGA = 1024 x 768
SVGA = 800 x 600

Kijkafstand

Voor de optimale HD beleving is het van belang om rekening te houden met de kijkafstand. Idealiter is de kijkafstand van 1,6 x de diameter van het geprojecteerde scherm.

Wanneer heeft welk type HD nog zin?

Maximale kijkafstand voor zichtbaarheid HD, type:
HD Ready: <4 x diameter geprojecteerde scherm
Full HD: <2,5 x diameter geprojecteerde scherm
Ultra HD: <2 x diameter geprojecteerde scherm

 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Vergelijk producten0