Blog - Benq GV1 Mini Beamer
Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Renee van Beamer-winkel.nl - Maandag 27 April 2020

  Benq GV1 Mini Beamer

  De GV1 is ontworpen voor on-the-go gebruik, een draagbare projector om overal op een groot oppervlakte te projecteren zonder dat je een extern apparaat nodig hebt om content vanaf te kunnen spelen. Dat zie je ook aan het ontwerp. De GV1 is een compacte projector van maar 15,5 cm hoog bij 8 cm breed en past daarmee makkelijk in elke rugzak. De buitenkant is gemaakt van hoogwaardig plastic waardoor het enorm solide aanvoelt. Uniek aan deze projector is ook de kop die tot wel 15 graden verticaal kan kantelen om je beeld net iets hoger van de grond te laten beginnen. Door de projectie te kantelen ontstaat er al snel een vertekening in je beeld, maar dankzij de automatische verticale keystone correctie wordt dit door de GV1 gecorrigeerd.
  benq gv1 blog post beamer-winkel

  Hoewel de beamer zonder externe apparatuur te gebruiken is, zal je voor het navigeren naar- en binnen apps wel gebruik moeten maken van de meegeleverde afstandsbediening. Hoewel dit niet meteen een nadeel is, is de afstandsbediening wel weer iets wat je mee zou moeten nemen voor het besturen van de beamer. Mijn hoop is dat er in de nabije toekomst alsnog een app word uitgebracht waarmee je telefoon de afstandsbediening kan vervangen, op eenzelfde wijze als dat al beschikbaar is op de XGIMI CC.

  Mocht je draadloos casten niks vinden, dan heb je ook de mogelijkheid om apparaten bekabeld aan te sluiten via USB-C, al werkt dat niet altijd vanzelfsprekend. De GV1 kan foto’s en videos uitlezen vanaf een USB-C datastick, maar niet elke telefoon met een USB-C aansluiting kan het beeld spiegelen naar de beamer. Dit is echter geen gebrek van de beamer, maar een tekortkoming van veel telefoons en de USB-C standaard in het algemeen. Laptops kunnen dit over het algemeen wel, zolang ze USB-C DisplayPort ondersteunen. Helaas zien we USB-C voornamelijk terug in het midden tot hogere segment aan laptops.

  Hoewel ik erg blij ben om USB-C te zien in een product als de GV1, ben ik ook gelijk teleurgesteld in gemis van een HDMI poort. Zo kan je niet zomaar een USB-C naar HDMI converter gebruiken in de hoop dat je een Nintendo Switch kan aansluiten op de GV1. Ook de aansluiting voor je oplaadkabel is helaas een niet veel voorkomende poort waardoor je de beamer niet zomaar met een powerbank op zou kunnen laden. Nog een dingetje: de USB-C poort op de beamer zorgt ervoor dat je aangesloten apparaten met de beamer kan opladen, maar de beamer opladen via de USB-C poort is dan weer niet mogelijk. Ik hoop dan ook dat in een tweede iteratie van de GV1 de huidige oplaad-poort zal worden vervangen door een USB-C variant.

  Maar hoe zit het met de werkelijke beeld? Wanneer de GV1 is aangesloten aan het stroomnet komt er 200 lumen uit de projector waarmee je binnenshuis op een enigszins bewolkte dag gerust een beeld vergelijkbaar met 32” kan projecteren. Haal de beamer van het stroomnet af en het aantal lumen valt terug naar 60 lumen. Erg zonde voor een projector die je voornamelijk wilt gebruiken met de ingebouwde accu. Dit is te wijten aan de battery-saver mode, een instelling die nog niet aan te passen is zodat de beamer, naar alle waarschijnlijkheid, de geadverteerde 3 uur lang mee gaat op 1 acculading. Als dit een limitering is die de software oplegt aan de gebruiker, dan blijft er een mogelijkheid dat BenQ dit met een firmware update zou kunnen verhelpen. Zo is er eerder de mogelijkheid om apps te installeren toegevoegd via een firmware upgrade.

  Hoewel de FWVGA resolutie van 854x480 aan te lage kant lijkt, is dit vrij normale resolutie voor dit soort draagbare LED projectoren. Gelukkig merk je daar in je gebruik bijna niets van. Overdag projecteer je wat kleiner, waardoor je amper last zal hebben voor de lagere resolutie en ’s avonds sta je alleen maar versteld van de grootte die deze mini beamer kan projecteren. Afhankelijk van de grootte springen kleuren er ook goed uit wanneer de GV1 op de vivid beeldmodus word gezet. Hoewel dit vaak kleurechtheid inlevert voor een helderder beeld, oogt het beeld in dit geval natuurlijker.

  Al met al is de beeldkwaliteit meer dan prima en is de GV1 een leuke smart beamer om films en series lekker groot in een donkere ruimte te projecteren. De LED lichtbron in de GV1 gaat wel 30.000 uur mee in ECO mode maar deze moet net als traditionele lampen gekoeld worden. Gelukkig valt de geluidsproductie enorm mee, zeker wanneer je audio via de ingebouwde speakers laat afspelen. Speakers in beamers zijn nooit heel geweldig, maar de kwaliteit van het 5 watt speakertje in de GV1 is niet verkeerd.

  Conclusie

  Beamers zoals de GV1 zijn er naar mijn mening nog niet genoeg. Compacte projectoren met een accu die net iets meer doen dan slechts beeld tonen op je muur, maar een complete oplossing bieden voor al je mediaconsumptie. Ten opzichte van de Nebula Capsule bied de GV1 net iets meer helderheid, en wordt je bij het opstarten op een erg gebruiksvriendelijke manier begroet met alle manieren waarop je jouw device kan mirroren op de beamer. Hierdoor is het ook voor mensen die iets minder technisch zijn een makkelijk product om te bedienen. Hoewel dit niet een beamer is voor iedereen, mede door het gebrek van een HDMI poort, zal het voor diegenen die ’s avonds in een verduisterde (slaap)kamer een filmpje willen kijken en de reislustigen onder ons een fantastische draagbare projector zijn.

  Nieuws & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking